ßßß
Składniki:Ciasto:500 g mąki tortowej50 g świeżych drożdży100 g cukru pudru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18%200 g zimnego masła1 jajko4 żółtkaotarta skórka z cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soliMasa makowa:masa makowa z przepisu lub duża puszka masy makowej50 g cukru pudru4 białkaWykonanie ciasta:Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy ze śmietaną i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zaczyn powinien podwoić objętość i zmienić konsystencję na puszystą.Do mąki dodajemy resztę cukru pudru, masło, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Dodajemy rozmącone jajko, żółtka, skórkę z cytryny, sól i wyrośnięty zaczyn. Szybko zagniatamy niezbyt ścisłe ciasto, ale nie powinno ono bardzo lepić się do rąk. Ciasto można wyrobić też w mikserze z końcówką do kruchego ciasta. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.Ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanym mąką blacie każdą część wałkujemy na duży prostokąt.Do gotowej masy makowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.Na każdy placek wykładamy pół porcji masy makowej, rozsmarowujemy równo, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów margines ok. 2cm., i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (przeciwnego do tego z marginesem). Doklejamy margines do reszty ciasta i układamy rulon tak, by miejsce łączenia znalazło się pod spodem.Makowce możemy przełożyć do długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub ułożyć zwinięte luźno w pergamin na blasze piekarnika, gdy owijamy pergaminem zostawiamy ok 2 cm luzu.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 60 stopni i wkładamy do niego makowce na 15 minut. Zwiększamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy na kolejne 15 minut Kiedy ciasto podrośnie – zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut – do zezłocenia.Wystudzone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!