Wykonanie
Wiem, wiem wszyscy z Was pewnie już znają to magiczne ciasto i to
czekoladowe i to w wersji białej. Ja o nim słyszałam bardzo dawno, a że wczoraj miałam gości, więc postanowiłam magiczne ciasto w wersji czekoladowej wypróbować, nie mniej zaskoczyć nowym wypiekiem.Okazało się, że goście takiego
magic cake nie jedli, a nawet o nim nie słyszeli, więc jakiś efekt pozytywnego zaskoczenia był. Dla wszystkich co nie znają magicznego ciasta już wyjaśniam, że jest to ciasto, które podczas pieczenia dzieli się na trzy warstwy. Pierwsza warstwa to delikatny
biszkopt. Druga warstwa to
czekoladowy mus, a ostatnia przypomina dosyć zwarty
budyń. Upiekłam wersję
czekoladową tego ciasta i bardzo mi smakowała, zresztą gościom też.

Składniki: na formę
tortową o średnicy 25 cm100 g
mąki2 łyżki
kakao115 g
masła, stopionego i ostudzonego1 łyżka
wody4
jajka, oddzielone4 krople
octu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
cukru480 ml
mleka, temperatura pokojowaDo dekoracjiganachéświeże
owoce
Przygotuj wszystkie składniki i dodawaj według następującej kolejności. Najpierw ubij
białka na sztywno z
octem i odstaw. Utrzyj
jajka z
cukrem i
wanilią na puszysto. Dodaj
masło uprzednio ostudzone i wymieszane z zimną
wodą. Ucieraj minutę, a następnie dodaj przesianą
mąkę z
kakao. Połącz z masą ucierając przez 2 minuty.Następnie dodaj
mleko i zmiksuj masę do jej całkowitego rozpuszczenia. Na tym etapie masa jest bardzo rzadka. Teraz dodaj pianę w
trzech podejściach. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub balonowej trzepaczki.Tortownicę wysmaruj tłuszczem i dla pewności obłóż aluminiową folią. Masa jest rzadka i może wyciekać. Piecz magiczne ciasto na 140ºC w termoobiegu lub 160ºC bez termoobiegu przez około 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Jak przystało na ciasto
czekoladowe polałam je gęstym, błyszczącym ganaché . A jak
czekolada to oczywiście udekorowałam ciasto
truskawkami i
czerwoną porzeczką.

Polecane przepisy
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksamiCiasto
czekoladowe – 10 minut w piekarniku