ßßß
Składniki: na formę tortową o średnicy 25 cm100 g mąki2 łyżki kakao115 g masła, stopionego i ostudzonego1 łyżka wody4 jajka, oddzielone4 krople octu1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g cukru480 ml mleka, temperatura pokojowaDo dekoracjiganachéświeże owoce
Przygotuj wszystkie składniki i dodawaj według następującej kolejności. Najpierw ubij białka na sztywno z octem i odstaw. Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj masło uprzednio ostudzone i wymieszane z zimną wodą. Ucieraj minutę, a następnie dodaj przesianą mąkę z kakao. Połącz z masą ucierając przez 2 minuty.Następnie dodaj mleko i zmiksuj masę do jej całkowitego rozpuszczenia. Na tym etapie masa jest bardzo rzadka. Teraz dodaj pianę w trzech podejściach. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub balonowej trzepaczki.Tortownicę wysmaruj tłuszczem i dla pewności obłóż aluminiową folią. Masa jest rzadka i może wyciekać. Piecz magiczne ciasto na 140ºC w termoobiegu lub 160ºC bez termoobiegu przez około 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Jak przystało na ciasto czekoladowe polałam je gęstym, błyszczącym ganaché . A jak czekolada to oczywiście udekorowałam ciasto truskawkami i czerwoną porzeczką.
Polecane przepisyCzekoladowe brownies z marshmallows i keksamiCiasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku