Kotlety schabowe robię bardzo często i za każdym razem staram się wymyśleć coś nowego. Wczoraj zrobiłam kotlety schabowe w sosie pieczarkowym z dodatkiem selera naciowego. Hodowane pieczarki nie wydają mi się tak aromatyczne jak grzyby leśne. Dlatego wrzuciłam do sosu parę suszonych grzybów, które od razu polepszyły jego smak. Gotując zupę grzybowa przekonałam się , że grzyby i seler bardzo do siebie pasują, więc do sosu wrzuciłam również kilka łodyg selera naciowego.Kotlety schabowe w sosie podaję najczęściej z ziemniakami. Przyrządziłam kiedyś kotlety schabowe po tajsku i te podałam oczywiście z noodle (nudlami). Ale wczoraj odkryłam w kuchennej szafce paczuszkę kaszy gryczanej prażonej, rodem z Polski. Smakuje trochę inaczej niż szwedzka. Pewnie dlatego, ze prażona, ale w sam raz do kotletów. Super!Składniki:5-6 porcji1kg kotletów schabowych bez kości2 łyżki mąki½ łyżeczki pieprzu1 duża cebula2 ząbki czosnku3 łodygi selera naciowego200 g świeżych pieczarek4 suszone grzyby leśne2 łyżki vegety¾ l gorącej wody1 łyżka posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniaWykonanie:Kotlety podziel na mniejsze porcje jeśli są duże i potłucz. Oprósz mąką i pieprzem, zrumień na oleju.Pokrój cebulę i seler w kostkę, a czosnek w talarki. Dodaj do kotletów.Pokrój pieczarki. Suszone grzyby możesz wrzucić do sosu w całości lub pokruszyć.Wlej wrzątek z rozpuszczoną vegeta i duś kotlety pod przykryciem około godziny.Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszkiPolecane przepisyProste a takie smaczneSchab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiemBarszcz czerwony z pasztecikiem grzybowym