ßßß Cookit - przepis na Hamburgerowe bułeczki w wersji GI

Hamburgerowe bułeczki w wersji GI

nazwa

Wykonanie

Bułki do hamburgerów piekłam juz wcześniej. Ostatnio wypróbowałam nowy przepis. Hamburgerowe bułeczki GI z tego przepisu są wypiekane tylko z mąki orkiszowej, zarówno z pełnoziarnistej jak i tej przesianej.
Przepis jest bardzo wydajny, bo otrzymałam 1700 gram ciasta chlebowego, które podzieliłam na małe kulki o około 130 gramów. Wyszło mi 12 puszystych, hamburgerowych bułek, posypanych białym i czarnym sezamem
Bułki orkiszowe odznaczają się tzw. niskim GI, czyli zawierają o wiele więcej złożonych węglowodanów, głównie błonnika, niż bułki ze zwykłej mąki pszennej .
Składniki:
12 sztuk
5 dl wody
11 dl przesianej mąki orkiszowej
2 dl pełnoziarnistej mąki orkiszowej
50 g drożdży
1 dl oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 jajko do posmarowania
1 dl nasion sezamu
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut przykryte ściereczką.
Podziel ciasto na 12 kulek. Umieść kuleczki w odstępach na formie wyłożonej pergaminem.
Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem.
Piecz hamburgerowe bułeczki w temperaturze 250 º C (termoobieg) przez 10-12 minut.
Polecane przepisy
Domowe hamburgery
Bułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpisz
Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe
Przepis na idealne grahamki
Domowe hamburgery z chili
Źródło:http://codojedzenia.pl/hamburgerowe-buleczki-gi