Wykonanie
Bułki do hamburgerów piekłam juz wcześniej. Ostatnio wypróbowałam nowy przepis. Hamburgerowe bułeczki GI z tego przepisu są wypiekane tylko z
mąki orkiszowej, zarówno z pełnoziarnistej jak i tej przesianej.

Przepis jest bardzo wydajny, bo otrzymałam 1700 gram ciasta
chlebowego, które podzieliłam na małe kulki o około 130 gramów. Wyszło mi 12 puszystych, hamburgerowych
bułek, posypanych
białym i czarnym
sezamemBułki orkiszowe odznaczają się tzw. niskim GI, czyli zawierają o wiele więcej złożonych węglowodanów, głównie błonnika, niż
bułki ze zwykłej
mąki pszennej .Składniki:12 sztuk5 dl
wody11 dl przesianej
mąki orkiszowej2 dl pełnoziarnistej
mąki orkiszowej50 g
drożdży1 dl
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu1
jajko do posmarowania1 dl nasion
sezamu2 łyżeczki
soliWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut przykryte ściereczką.Podziel ciasto na 12 kulek. Umieść kuleczki w odstępach na formie wyłożonej pergaminem.Posmaruj
bułki rozmąconym
jajkiem, posyp
sezamem.Piecz hamburgerowe bułeczki w temperaturze 250 º C (termoobieg) przez 10-12 minut.

Polecane przepisyDomowe hamburgeryBułeczki
śniadaniowe które rosną kiedy śpiszBułeczki orkiszowe lekko
anyżowePrzepis na idealne
grahamkiDomowe hamburgery z
chili