ßßß Cookit - przepis na Chlebek pita super spuchnięty

Chlebek pita super spuchnięty

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się upiec dobre chlebki pita z wystarczająco dużymi kieszonkami, aby można było je napełnić czymś jadalnym.
Starałam się upiec chlebek pita już wcześniej. Pewnie, że chlebek był dobry, ale nie wyglądał jak chleb pita. Tym razem rozwałkowałam ciasto na okragłe placki dosyć cienko, no i piekłam chleb w inny sposób, a mianowicie bezpośrednio na ruszcie.
Stałam przed piekarnikiem jak zahipnotyzowana i podziwiałam jak moje chlebki pita puchną.
Składniki:
Na 12 sztuk :
2 łyżeczki suchych drożdży
3 ½ dl wody + 8 łyżek wody, 37 ° C
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
10 dl mąki
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w 8 łyżkach wody. Pozostaw na 5 minut. . Dodaj oliwę, miód i wodę.
Dodaj mąkę i zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Podziel ciasto na 12 równych części i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0 , 5 cm.
Rozgrzej piekarnik do 250 º C i piecz chlebki bezpośrednio na ruszcie przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru i spuchnięcia.
A jak już wpadłam w kulinarna euforię to zrobiłam dwa dodatki do chleba, domowe cevapici i sos ajwar.
Polecane przepisy
Kanapka pita z cevapici i ajvar
Hamburgerowe bułeczki w wersji GI
Przepis na idealne grahamki
Bułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpisz
Zapiekane jajka w bułce orkiszowej
Źródło:http://codojedzenia.pl/chlebek-pita-super-spuchniety