Wykonanie
W końcu udało mi się upiec dobre
chlebki pita z wystarczająco dużymi kieszonkami, aby można było je napełnić czymś jadalnym.Starałam się upiec chlebek
pita już wcześniej. Pewnie, że chlebek był dobry, ale nie wyglądał jak
chleb pita. Tym razem rozwałkowałam ciasto na okragłe placki dosyć cienko, no i piekłam
chleb w inny sposób, a mianowicie bezpośrednio na ruszcie.Stałam przed piekarnikiem jak zahipnotyzowana i podziwiałam jak moje
chlebki pita puchną.Składniki:Na 12 sztuk :2 łyżeczki suchych
drożdży3 ½ dl
wody + 8 łyżek
wody, 37 ° C1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu10 dl
mąki2 łyżeczki
soliWykonanie:Rozpuść
drożdże w 8 łyżkach
wody. Pozostaw na 5 minut. . Dodaj
oliwę,
miód i
wodę.Dodaj
mąkę i zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.Podziel ciasto na 12 równych części i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0 , 5 cm.Rozgrzej piekarnik do 250 º C i piecz
chlebki bezpośrednio na ruszcie przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru i spuchnięcia.
A jak już wpadłam w kulinarna euforię to zrobiłam dwa dodatki do
chleba, domowe cevapici i sos ajwar.Polecane przepisyKanapka
pita z cevapici i ajvarHamburgerowe bułeczki w wersji GIPrzepis na idealne
grahamkiBułeczki
śniadaniowe które rosną kiedy śpiszZapiekane
jajka w
bułce orkiszowej