Wykonanie
Zgodnie z obietnicą, wracamy do przepisów z udziałem dyni. Tym razem przepyszne bułeczki o bardzo sympatycznym kolorze. Dodatek dyni sprawił, że bułeczki są miękkie i puszyste w środku... po prostu palce lizać. ;) Mnie osobiście smakowały tak bardzo, że
jadłam je tylko z odrobiną
masła, bez żadnych innych dodatków.
Składniki:(przepis cytuję od
Mienty, z moimi drobnymi modyfikacjami)pół opakowania
drożdży w proszku1/4 szklanki ciepłej
wodyłyżka
miodu akacjowego180 g puree z dyni2 łyżki
oliwy z oliwek/oleju2 szklanki
mąki pszennej typ 550pół szklanki
mąki pełnoziarnistej typ 720łyżka
soli3/4 szklanki łuskanych pestek dynijedno roztrzepane
jajkoPrzygotowanie:
Wodę mieszamy z
drożdżami i odstawiamy na 10minut. Następnie dodajemy
miód i mieszamy aż się rozpuści. W dużej misce mieszamy zaczyn z
drożdży, puree z dyni *, łyżkę
oliwy,
mąkę i
sól. Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy druga łyżkę
oliwy i zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto delikatnie smarujemy
oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bułeczki smarujemy rozmąconym
jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy
pestkami dyni. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!*Jak zrobić puree z dyni? -> kliknij po przepis