ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z jabłkami i kardamonem

Ciasto ucierane z jabłkami i kardamonem

nazwa

Wykonanie

Jabłka, cynamon i świeżo zgnieciony kardamon to główne składniki dzisiejszego przepisu na ciasto ucierane. Bardzo aromatyczne ciasto, a smakuje jeszcze lepiej upieczone z cukrem muscovado. Ciasto z jabłkami to domowy klasyk, za każdym razem piekę je trochę inaczej. Najlepiej smakuje mi ciasto z papierówkami czy innymi soczystymi lekko kwaśnymi jabłkami. O tej porze roku nie ma zbytniego wyboru na jabłka, ale jakoś nie kręciłam nosem. Bardzo polecam przyprawić ciasto kardamonem, najlepiej świeżo zgniecionym. Pachnie wtedy bardzo intensywnie i nadaje fajny smak wypiekowi.
Ciasto ucierane z jabłkami i kardamonem
Składniki:
Foremka prostokątna 20 cm x 30 cm
100 g miękkiego masła
250 ml cukru muscovado
2 jajka
150 g gęstego jogurtu
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
Obierz jabłka, pokrój w plasterki i oprósz cynamonem. Utrzyj masło z cukrem i solą na puszystą masę, po czym dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodaj jogurt i zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj do maślanej masy. Wymieszaj lekko łyżką. Foremkę wyłóż pergaminem i napełnij połową masy. Ułóż część jabłek, a na wierzchu rozprowadź resztę masy. Ułóż resztę jabłek na powierzchni ciasta, posyp łyżką cukru i wstaw do nagrzanego na 175stopni piekarnika na termoobiegu. Piecz ciasto przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Polecane przepisy
Niedzielne ciasto do kawy
Rustykalna tarta z jabłkami
Drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-ucierane-z-jablkami-i-kardamonem