Wykonanie
Jabłka,
cynamon i świeżo zgnieciony
kardamon to główne składniki dzisiejszego przepisu na ciasto ucierane. Bardzo aromatyczne ciasto, a smakuje jeszcze lepiej upieczone z
cukrem muscovado. Ciasto z
jabłkami to domowy klasyk, za każdym razem piekę je trochę inaczej. Najlepiej smakuje mi ciasto z papierówkami czy innymi soczystymi lekko kwaśnymi
jabłkami. O tej
porze roku nie ma zbytniego wyboru na
jabłka, ale jakoś nie kręciłam nosem. Bardzo polecam przyprawić ciasto
kardamonem, najlepiej świeżo zgniecionym. Pachnie wtedy bardzo intensywnie i nadaje fajny smak wypiekowi.

Ciasto ucierane z
jabłkami i
kardamonemSkładniki:Foremka prostokątna 20 cm x 30 cm100 g miękkiego
masła250 ml
cukru muscovado2
jajka150 g gęstego
jogurtu200 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1,5 łyżeczki świeżo zgniecionego
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jabłka
Obierz
jabłka, pokrój w plasterki i oprósz
cynamonem. Utrzyj
masło z
cukrem i
solą na puszystą masę, po czym dodaj po jednym
jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodaj
jogurt i zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę z proszkiem i dodaj do
maślanej masy. Wymieszaj lekko łyżką. Foremkę wyłóż pergaminem i napełnij połową masy. Ułóż część
jabłek, a na wierzchu rozprowadź resztę masy. Ułóż resztę
jabłek na powierzchni ciasta, posyp łyżką
cukru i wstaw do nagrzanego na 175stopni piekarnika na termoobiegu. Piecz ciasto przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Polecane przepisyNiedzielne ciasto do
kawyRustykalna
tarta z
jabłkamiDrożdżowy wieniec z
jabłkami i
orzechami