ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo szafranowe

Ciasto czekoladowo szafranowe

nazwa

Wykonanie

Lubię wypieki z szafranem. Zapach szafranu przyprawia mnie o zawrót głowy. Czuję zbliżające się święta, a szafran to jedna z najczęściej używanych świątecznych przypraw w Szwecji. Ponieważ bardzo lubię ciasto czekoladowe i ciasto szafranowe postanowiłam połączyć te dwa ulubione wypieki w jeden.
Ciasto czekoladowo szafranowe udekorowałam ganaché z białej czekolady. Ciasto upiekłam z pół porcji, ale podany niżej przepis jest na całą porcję.
Przepis na ciasto czekoladowo szafranowe
Składniki: na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm
120 g masła, roztopione
60 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
100 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
120 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
4 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,25 g zmielonego szafranu
1 łyżka soku pomarańczowego
Ganaché z białej czekolady
150 g białej czekolady
200 ml śmietanki
czerwona borówka do dekoracji
Wykonanie:
Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj roztopione schłodzone masło.
Wymieszaj mąkę z proszkiem i migdałami i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj i podziel masę na dwie w miarę równe częsci.
Rozpuść szafran w soku i wymieszaj z jedną częścią masy.
Rozpuść czekoladę, dodaj do pozostałej części i wymieszaj.
Wysmaruj foremkę masłem i posyp tartą bułką. Napełnij formę najpierw masą szafranową, a potem czekoladową. Zamieszaj lekko obie masy. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 30 -35 minut.
W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzej śmietankę i dodaj do czekolady. Zdejmij z kuchni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ganaché musi być mocno schłodzone, aby można je było ubić. Napełnij szprycę ganaché i udekoruj ciasto. W każdą rozetkę wciśnij borówkę.
Polecane przepisy
Rozpoczęcie akcji szafranowe kulinaria i przepis miesiąca
Szafranowe scones z zurawina
Szafranowe biscotti z migadalami
Szafranowe bułeczki lussekatter
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-czekoladowo-szafranowe