ßßß Cookit - przepis na Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie było u mnie brownies . Zdaję sobie sprawę, że ciasto czekoladowe w upały to trochę ryzykowny pomysł. Na szczęście w Anglii jest bardzo przyjemnie i ciepło, ale daleko takiej pogodzie do upałów. Zrobiłam więc. Z czereśniami i alkoholizowaną bitą śmietaną . Połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekką śmietanką i orzeźwiającymi czereśniami było chyba dobrym zestawieniem, bo ciasto poszło szybciej niż się spodziewałam. Widocznie nie tylko ja zatęskniłam za czekoladowym smakiem .
115 g masła
85 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
55 g kakao
2 jajka, lekko ubite
175 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
140 g ciemnych czereśni bez pestek, podzielonych na ćwiartki
Czereśniowa śmietanka:
150 g tłustej śmietanki(double cream)
1 łyżka likieru wiśniowego (kirsch liqueur)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy prostokątna foremkę o wymiarach 28 na 18 cm. Mieszamy razem mąkę i proszek do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy aż stanie się gładkie. Dodajemy jajka, cukier, oba ekstrakty i ubijamy. Dodajemy mąkę i czereśnie. Mieszamy i wykładamy do foremki.
Pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy, kroimy na kwadraty i wyjmujemy z foremki.
Śmietankę i kirsch umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy. Na każdy kawałek brownies kładziemy niewielką ilość śmietanki. Ozdabiamy czereśnią.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/black-forest-brownies-czyli-brownies-z.html