Wykonanie
Bardzo dawno nie było u mnie brownies . Zdaję sobie sprawę, że ciasto
czekoladowe w upały to trochę ryzykowny pomysł. Na szczęście w Anglii jest bardzo przyjemnie i ciepło, ale daleko takiej pogodzie do upałów. Zrobiłam więc. Z
czereśniami i alkoholizowaną
bitą śmietaną . Połączenie mocno
czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekką
śmietanką i orzeźwiającymi
czereśniami było chyba dobrym zestawieniem, bo ciasto poszło szybciej niż się spodziewałam. Widocznie nie tylko ja zatęskniłam za
czekoladowym smakiem .

115 g
masła85 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia55 g
kakao2
jajka, lekko ubite175 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu
wanilii1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego140 g ciemnych
czereśni bez pestek, podzielonych na ćwiartkiCzereśniowa
śmietanka:150 g tłustej
śmietanki(double cream)1 łyżka
likieru wiśniowego (kirsch liqueur)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy prostokątna foremkę o wymiarach 28 na 18 cm. Mieszamy razem
mąkę i
proszek do pieczenia.
Masło umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
kakao. Mieszamy aż stanie się gładkie. Dodajemy
jajka,
cukier, oba ekstrakty i ubijamy. Dodajemy
mąkę i
czereśnie. Mieszamy i wykładamy do foremki.Pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy, kroimy na kwadraty i wyjmujemy z foremki.
Śmietankę i kirsch umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy. Na każdy kawałek brownies kładziemy niewielką ilość
śmietanki. Ozdabiamy
czereśnią.Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
