Wykonanie
Ciasto
cynamonowo migdałowe z
truskawkami to kolejne ucierane ciasto, które niedawno odkryłam. Ostatnio dużo wypieków u mnie, bo i co i rusz jakieś okazje u nas w rodzince, a poza tym lubimy ciasto wszelakiej
maści, więc co się będziemy oszczędzać. Jutro pobiegnę do pobliskiej wsi… znowu i już jeden kawałek będzie “spalony”.

Ciasto
migdałowe z dodatkiem
cynamonu i
jogurtu jest bardzo aromatyczne i wilgotne, a
truskawki jeszcze bardziej podnoszą jego walory smakowe. Przekonałam się dawno, że
cynamon pasuje do większości
owoców. Ciasto jak zwykle poszło w mgnieniu oka, ale była to też porcja taka na raz… a ciacho pycha!

Składniki: na foremkę o średnicy 22 cm60 g miękkiego
masła200 ml
brązowego cukru + 2 łyżki do posypania200 ml gęstego
greckiego jogurtu2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 ½ łyżeczki
cynamonu200 ml
mąki110 g zmielonych
migdałów½ łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli ( ja prawie zawsze używam solone
masło )300 g
truskawekWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem i
wanilią na puszystą masę. Dodaj w trakcie ucierania stopniowo po jednym
jajku, a następnie
jogurt.Przesiej
mąkę z
sodą i wymieszaj z uprzednio uprażonymi i zmielonymi
migdałami. Dodaj do masy
maślanej i lekko wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką.Ułóż
truskawki na powierzchni ciasta i lekko przyciśnij. Posyp
cukrem.Piecz ciasto na 175º C ( termoobieg ) przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Polecane przepisy