ßßß
Ciasto migdałowe z dodatkiem cynamonu i jogurtu jest bardzo aromatyczne i wilgotne, a truskawki jeszcze bardziej podnoszą jego walory smakowe. Przekonałam się dawno, że cynamon pasuje do większości owoców. Ciasto jak zwykle poszło w mgnieniu oka, ale była to też porcja taka na raz… a ciacho pycha!
Składniki: na foremkę o średnicy 22 cm60 g miękkiego masła200 ml brązowego cukru + 2 łyżki do posypania200 ml gęstego greckiego jogurtu2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 ½ łyżeczki cynamonu200 ml mąki110 g zmielonych migdałów½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli ( ja prawie zawsze używam solone masło )300 g truskawekWykonanie:Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj w trakcie ucierania stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z uprzednio uprażonymi i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślanej i lekko wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Ułóż truskawki na powierzchni ciasta i lekko przyciśnij. Posyp cukrem.Piecz ciasto na 175º C ( termoobieg ) przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Polecane przepisy