Wykonanie
Sezon na persymonę w pełni. W tym roku proponuję muffinki o korzennym smaku, mięciutkie i puszyste mimo, że wierzchy im poopadały po wyjęciu z piekarnika. Przepis z Sweet and savored

Składniki : ( wyszło mi 14 muffin. 12 z foremki blaszkowej i 2 z silikonowych )1 szklanka
mąki ( użyłam tortowej )1 szklanka
brązowego cukru ( dałam 3/4 szklanki biłego )3/4 szklanki mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu113 g rozpuszczonego
masła1 szklanka pureez persymony ( zmiksowany miąższ persymony bardzo dojrzałej )2 duże
jaja3 łyżki
rumu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii ( dałam
rumowy )starta skórka z
pomarańczyWszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce :
mąkę,
sodę ,
sól,
cynamon,
cukier. W osobnej misce łączymy roztopione
masło z puree z persymony. Dodajemy lekko rozbełtane
jajka, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy
rum, ekstrakt, skórkę. Mokre składniki mieszamy z suchymi tylko do połączenia.Foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości ale spokojnie można trochę więcej.Pieczemy w 175° - 180°C przez 20-25 do tzw.suchego patyczka.

Smacznego :)