Wykonanie
To właśnie po ten przepis najczęściej sięgam do książki "Apetyczna panna Dahl", szczególnie gdy jest zimno. Nie ma bowiem nic bardziej rozgrzewającego i podnoszącego na duchu od
waniliowego -
bananowego aromatu wydobywającego się z piekarnika. Podstawa udanego
chlebka bananowego to przejrzałe, bardzo słodkie
banany, a jego największą zaletą jest niesłychanie szybkie i proste wykonanie. Możecie wrzucić do ciasta
suszone owoce,
orzechy, jednak mi najbardziej smakuje wersja podstawowa, z
wanilią. Gotowe kromki można tostować, podawać z
masłem,
dżemem lub bez żadnych dodatków.Składniki:4 bardzo dojrzałe
banany, rozgniecione200 g
brązowego cukru (wg mnie 100 g w zupełności wystarczy)1
jajko, rozbełtane75 g miękkiego
masła1 łyżka ekstraktu
waniliowego170 g
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
sodyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 20 cm posmarować
masłem i posypać
tartą bułką lub
mąką.Włóż rozgniecione
banany do dużej miski. Utrzyj je z
masłem,
cukrem,
jajkiem, ekstraktem
waniliowym. Dodaj
sodę i
sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj
mąkę.Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez 1 h i odstaw do ostygnięcia.Smacznego!