ßßß
Przepis na chleb na chleb tostowy z sezamemSkładniki: na dwie podłużne formy o wymiarach 15 cm x 30 cm40 g świeżych drożdży500 – 550 ml wody zimnej, ilość w zależności od mąki800 g pszennej mąki150 g graham mąki2 łyżeczki soli3 łyżki melasy lub miodu3 czubate łyżki tahini1 żółtko + 1 łyżka mleka3 łyżki sesamu do posypaniaWykonanie:Rozpuść drożdże w wodzie z melasą. Dodaj obie mąki, tahini i zagnieć elastyczne ciasto. Ugniataj ciasto przez 5 minut, ja za pomocą robota i dodaj sól. Wyrabiaj chleb jeszcze przez 10 minut. Jeśli zaczynają się tworzyć nitki glutenu, ciasto na chleb jest już dobrze wyrobione.Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij na stolnicę i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski i przykryj folią. Niech ciasto odpocznie przez 10 minut.Dwie podłużne formy wysmaruj olejem i oprósz otrębami. Podziel ciasto na dwie równe części, uformuj 2 bochenki i włóż do foremek. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Posmaruj wierzch chleba rozmąconym w mleku żółtkiem i posyp sezamem. Piecz chleb na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na kromki.
Polecane przepisyTort kanapkowy krajankaKolejne przypadki pieczenia chlebaAngielskie muffins na śniadaniePszenno żytni chleb z blachyChlebki Fougasse z oliwkami