ßßß Cookit - przepis na Daktyla

Daktyla

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobry, mięciutki chlebek o ciekawym kształcie, wyrazistym kolorze i smaku. 'Daktyla' - w języku greckim oznacza 'palce', i stąd nazwa chleba, który składa się z bułeczek uformowanych w grube paluchy. Polecam, a nawet bardzo... :-).
Składniki:
350 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
75 g mąki kukurydzianej
300 ml wody
8 g drożdży instant lub 16 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka płynnego miodu
Ponadto:
mleko do posmarowania
sezam do posypania
Mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto odgazować (lekko ugniatając) i pozostawić na 10 minut. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować podłużną bułeczkę i układać na blaszce ściśle jedną przy drugiej. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Powierzchnię chleba posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym do 220ºC piekarniku przez około 45 minut (i tu uwaga : piekłam tylko 20 minut, chlebek był już dobrze wypieczony, więc to zależy od piekarnika).
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis ze strony Mirabelki "Chleb - moja domowa piekarnia" .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/daktyla