Wykonanie
Bardzo dobry, mięciutki chlebek o ciekawym kształcie, wyrazistym kolorze i smaku. 'Daktyla' - w
języku greckim oznacza 'palce', i stąd nazwa
chleba, który składa się z bułeczek uformowanych w grube paluchy. Polecam, a nawet bardzo... :-).Składniki:350 g
mąki pszennej75 g
mąki pszennej razowej75 g
mąki kukurydzianej300 ml
wody8 g
drożdży instant lub 16 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy1 łyżka płynnego
mioduPonadto:
mleko do posmarowania
sezam do posypania
Mąki wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto odgazować (lekko ugniatając) i pozostawić na 10 minut. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować podłużną bułeczkę i układać na blaszce ściśle jedną przy drugiej. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.Powierzchnię
chleba posmarować
mlekiem, posypać
sezamem i piec w nagrzanym do 220ºC piekarniku przez około 45 minut (i tu uwaga : piekłam tylko 20 minut, chlebek był już dobrze wypieczony, więc to zależy od piekarnika).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis ze strony Mirabelki "
Chleb - moja domowa piekarnia" .