ßßß
Bardzo dobry, mięciutki chlebek o ciekawym kształcie, wyrazistym kolorze i smaku. 'Daktyla' - w języku greckim oznacza 'palce', i stąd nazwa chleba, który składa się z bułeczek uformowanych w grube paluchy. Polecam, a nawet bardzo... :-).Składniki:350 g mąki pszennej75 g mąki pszennej razowej75 g mąki kukurydzianej300 ml wody8 g drożdży instant lub 16 g drożdży świeżych1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy1 łyżka płynnego mioduPonadto:mleko do posmarowaniasezam do posypaniaMąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto odgazować (lekko ugniatając) i pozostawić na 10 minut. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować podłużną bułeczkę i układać na blaszce ściśle jedną przy drugiej. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.Powierzchnię chleba posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym do 220ºC piekarniku przez około 45 minut (i tu uwaga : piekłam tylko 20 minut, chlebek był już dobrze wypieczony, więc to zależy od piekarnika).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis ze strony Mirabelki "Chleb - moja domowa piekarnia" .