ßßß Cookit - przepis na Chlebki podpłomyki z ciecierzycą

Chlebki podpłomyki z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Kupiłam kiedyś bardzo fajną książeczkę z 500-oma przepisami na pizza i chlebki typu podpłomyki. Myślałam, ze przerobiłam tą kulinarną lekturę od a do z, aż tu wpadł mi w oko przepis na podpłomyki z ciecierzycą .
Ciecierzycę użyłam z puszki, a przyprawy do chleba… a no właśnie, jeszcze nie zdradziłam, że chlebek jest bardzo aromatyczny, bo przyprawiony kminem rzymskim i kolendrą. Przyprawy jak zwykle najpierw uprażyłam, a potem maltretowałam w moździerzu.
Mowię wam, musicie koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Takie placki to świetny dodatek do azjatyckich curry, jarskich czy mięsnych gulaszy. Ja akurat zrobiłam curry jalfrezi .
Chlebek z ciecierzycą wyrósł pięknie, miejscami nawet jak pita, ale to zaleta wszystkich podpłomyków.
Składniki: na 3 podpłomyki
20 g drożdży
750 ml mąki pszennej
350 ml wody, ciepłej
puszka ciecierzycy, około 250 g odcedzonej
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Rozpuść drożdże i miód w wodzie. Dodaj mąkę,lekko zmiażdżone przyprawy, zgniecioną widelcem ciecierzycę i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na na 40 minut.
Podziel ciasto na 3 części, uformuj okrągłe placki o grubości 1 cm.
Rozgrzej piekarnik do 250ºC (termoobieg) wraz z blaszką, na której będziesz piec podpłomyki. Piecz chlebek na samym dole piekarnika przez około 10 minut.
Polecane przepisy
Podpłomyki do grilla
Puszysty naan z czarnuszką
Lubisz czosnek, cebulę i ser
Przepis na focaccia
Chleb kukurydziany
Źródło:http://codojedzenia.pl/chlebki-podplomyki-z-ciecierzyca