ßßß Cookit - przepis na NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR

NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten pyszny chleb pochodzi z tej strony .
Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem.
Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności.
Polecam gorąco.
Składniki:
500 g mąki pszen nej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych)
300 ml ciepłej wody
1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur)
1,5 łyżeczki soli
łyżka miodu
dodatkowo u mnie:
2 łyżki pestek d yni
2 łyżeczki czarnuszki
kilka pokrojonych w kostkę suszonych p omidorów
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód, ugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem, aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200st. Wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/nocny-chleb-z-kasza-bulgur.html