Wykonanie
Kolejny odkryty przeze mnie wspaniały blog z którego można czerpać inspiracje kulinarne. Natchniona.pl, to blog, do którego czytania szczerze zachęcam. Ja dzięki Niej zrobiłam wczoraj te oto pierogi z
mięsem. Ciasto jest super i będzie się nadawać na świąteczne pierogi bezglutenowe. A jak ja przygotowałam moje danie na dzisiaj? Zachęcam do zrobienia :)
PRZEPIS (na około 60 sztuk):Składniki:Ciasto:100 g
kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)200 g
mąki ryżowej (plus do podsypywania)80 g
mąki ziemniaczanej80 g
siemienia lnianego (mielonego)3 łyżki
oliwy400 ml gorącej
wodysólFarsz:2
piersi z kurczakapieczarki1 duża
marchew1
cebulapieprz,
papryka,
sól1.
Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance
wody (1 porcja
kaszy 2 porcje
wody)
2.
Pierś z kurczaka posypujemy
przyprawami, zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, na około 25 minut.
3. W tym czasie obieramy
pieczarki, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu
4. Do
pieczarek dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę, dusimy. Następnie dodajemy startą na tarce
marchew i wszystko dusimy jeszcze chwilę.
5.
Mięso po wyciągnięciu z piekarnika blenderujemy i mieszamy z
pieczarkami. Doprawiamy do smaku.
6. Do
kaszy jaglanej dodajemy
mąki,
oliwę, siemię, gorącą
wodę i
sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując
mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.
7. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi
8. Nakładamy farsz i formujemy pierogi
9. Pierogi wrzucamy do wrzącej
wody z odrobiną
oleju i
soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę.
....i GOTOWE !!!Ja podałam z surówką z
marchwi i
jabłka