ßßß
PRZEPIS (na około 60 sztuk):Składniki:Ciasto:100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)80 g mąki ziemniaczanej80 g siemienia lnianego (mielonego)3 łyżki oliwy400 ml gorącej wodysólFarsz:2 piersi z kurczakapieczarki1 duża marchew1 cebulapieprz, papryka, sól
1. Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance wody (1 porcja kaszy 2 porcje wody)
2. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawami, zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, na około 25 minut.
3. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu
4. Do pieczarek dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, dusimy. Następnie dodajemy startą na tarce marchew i wszystko dusimy jeszcze chwilę.
5. Mięso po wyciągnięciu z piekarnika blenderujemy i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy do smaku.
6. Do kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.
7. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi
8. Nakładamy farsz i formujemy pierogi
9. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę.
....i GOTOWE !!!Ja podałam z surówką z marchwi i jabłka