Wykonanie
Już jakiś czas temu obiecałam mojemu mężowi, że przygotuję dla niego hamburgera w wersji "Light" :)Był usatysfakcjonowany,a to znaczy, że musicie spróbować :)
PRZEPIS:Składniki:400g
piersi z kurczaka lub
mięsa mielonego drobiowego (można również zastąpić chudą
wołowiną lub biowieprzowiną)bułeczki pełnoziarniste (ja użyłam żytnich, co prawda z domieszką
mąki pszennej, ale były super)1
jajko0,5
cebuliczosnek2 łyżki
siemienia lnianegopapryka,
ogórek,
sałata lodowamusztarda (bez konserwantów)
pieprz,
papryka,
zioła prowansalskie,
curryMożna również użyć naturalnego
ketchupu i/lub domowego
sosu czosnkowego. Warzywa również wedle uznania. Można dodać
pomidora,
ogórka kiszonego.
1.
Pierś z kurczaka mielimy (ja użyłam blendera, ale można tradycyjnie maszynką do
mięsa. Ja nie mam ;) )
2. Dodajemy ząbek
czosnku,
cebulę pokrojoną w kostkę,
siemię lniane,
przyprawy i
jajko. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
3. Smażymy na patelni z niewielką ilością
oleju pod przykryciem (smażenie
mięsa pod przykrycie pozwoli uzyskać jego "soczystość")
4. Przygotowujemy wedle uznania hamburgery dodając domowe sosy i/lub
musztardę. Moja kolejność poniżej ;)
...i GOTOWE !!!