Wykonanie
Dzisiaj mój mąż ma urodziny i na tę okazję przygotowałam mu 2
torty. Jeden większy do pracy, a drugi, to była niespodzianka "po pracy" :) Wyszły przepyszne, a do tego świetne dla alergików i nie tylko :)Przepis na
biszkopt znalazłam tutaj .Na zdjęciu poniżej jest "mała wersja"
tortu.


PRZEPIS:SKŁADNIKI:
Biszkopt na 1 dużą blachę:5
jajek3/4 szklanki
cukru brązowego mielonego lub trzcinowego1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejalkohol lub ekstrakt
waniliowy do nasączenia
biszkoptu po upieczeniuNa małą blachę, czyli tort powyżejMasa czekoladowa:przepis tak jak na
krem czekoladowy z
awokado, ale użyłam na 2
torty (duży i mały) dwie porcje. Przepis tutajMasa kokosowa na dużego
torta użyłam:200 ml
mleczka kokosowego4-5 łyżek
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru trzcinowego lub innego składnika słodzącego ;)
Dżem:Ja użyłam
dżem, który zrobiła moja mama z
czarnej porzeczki ze swojego ogrodu (bio ;) )

1.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier i ciągle ubijamy. Na koniec dodajemy
żółtka ciągle, mieszając

2. Na koniec mieszamy
mąki, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do piany ciągle mieszając.

3. Wylewamy na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC.

4. Po upieczeniu, wyjąć gorący
biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu
biszkopt będzie równy. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia. Boki
biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
BISZKOPT NAJLEPIEJ UPIEC DZIEŃ WCZEŚNIEJ, ponieważ wygodniej się kroi. Taki "świeży" może się sklejać przy krojeniu

5. Masa kokosowa: odlewamy 1/4
mleka do kubeczka lub trochę więcej i wsypujemy
mąkę dokładnie mieszając. Resztę
mleka mieszamy z
cukrem i gotujemy. Do gotującego wlewamy mleczko z
mąką ciągle mieszając, aż będzie gęste. Odstawiamy do przestygnięcia. "Budyń' powinien być bardzo gęsty.

6. Kroimy
biszkopt na pół. Nasączamy (dosyć sporo, myślę, że nawet można użyć około 3/4 szklanki na duży tort)
alkoholem rozcieńczonym pół na pół z
wodą lub ekstraktem
waniliowym.

7. Nakładamy
dżem.
Dżem, który użyłam jest kwaskowaty, zatem jest świetnym połączeniem ze słodką masą
kokosową i
czekoladową.

8. Na drugą część nakładamy "
budyń"
kokosowy.

9. Łączymy 2 części ze sobą i nakładamy masę
czekoladową z
awokado.


10. Posypujemy wiórkami i
płatkami migdałowymi.

...i GOTOWE !!!
