Wykonanie

Ostatnimi czasy jakoś szczególnie ubóstwiam
czekoladę, bardziej niż dotychczas. Stąd moje uwielbienie do cieżkich,
czekoladowych ciast - właśnie brownie. To już drugie w przeciągu miesiąca. Tym razem zainspirowałam się
ciastem marmurkowym ze "Złotej księgi
czekolady", ale prawie wszystko pozmieniałam w przepisie. Wykorzystałam
ser, który mi został z sernika (nie wiem
czemu wszystkie
sery na serniki sa sprzedawane w kilogramowych pojemnikach, a nie np. 0,5kg). Zrezygnowałam z dodatku
pomarańczy, żeby ciasto nie wyszło zbyt gorzkie przy tak dużej ilości ciemnej
czekolady, której ilość i tak pomniejszyłam. Zwiększyłam ilość jaj, bo brownie z dwóch jaj jak dla mnie wyszłoby za suche, a także zwiększyłam ilość
masła. Bardzo lubię używać
smakowych syropów do
kawy, bo dają bardziej naturalny smak niż wszelkie aromaty. W tym przypadku użyłam
waniliowego syropu do masy serowej i Irish Cream do masy czekoladowej. To ciasto doczekało się miana najlepszego brownie "ever" w naszym domu.(forma 24x24cm)Masa czekoladowa:200g
gorzkiej czekolady100g
masła150g
brązowego cukru4 łyżki
syropu do
kawy Irish Cream (można zastąpić
alkoholem)4
jajka75g
mąkiMasa serowa:250g
białego sera (użyłam takiego na serniki)50g
białego cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
waniliowego syropu do
kawy (można zastąpić esencją lub naturalną
wanilią)1
jajko
Rozpuscić na parze
czekoladę z
masłem. Odstawić do ostygnięcia.Utrzeć
ser z
cukrem na gładki krem. Dodać
syrop,
jajko i zmiksować. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.Do rozpuszczonej
czekolady z
masłem dodać
cukier i
syrop do
kawy, zmiksować. Dodawać pojedynczo
jajka, cały czas miksując. Dodać
mąkę i wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
czekoladową wlać do formy. Polać ją masa
serową i nożem zrobić zygzaki. Piec 45 minut w 180 stopniach.Smacznego!