ßßß Cookit - przepis na Brownie o smaku Irish Cream z waniliowym serem

Brownie o smaku Irish Cream z waniliowym serem

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy jakoś szczególnie ubóstwiam czekoladę, bardziej niż dotychczas. Stąd moje uwielbienie do cieżkich, czekoladowych ciast - właśnie brownie. To już drugie w przeciągu miesiąca. Tym razem zainspirowałam się ciastem marmurkowym ze "Złotej księgi czekolady", ale prawie wszystko pozmieniałam w przepisie. Wykorzystałam ser, który mi został z sernika (nie wiem czemu wszystkie sery na serniki sa sprzedawane w kilogramowych pojemnikach, a nie np. 0,5kg). Zrezygnowałam z dodatku pomarańczy, żeby ciasto nie wyszło zbyt gorzkie przy tak dużej ilości ciemnej czekolady, której ilość i tak pomniejszyłam. Zwiększyłam ilość jaj, bo brownie z dwóch jaj jak dla mnie wyszłoby za suche, a także zwiększyłam ilość masła. Bardzo lubię używać smakowych syropów do kawy, bo dają bardziej naturalny smak niż wszelkie aromaty. W tym przypadku użyłam waniliowego syropu do masy serowej i Irish Cream do masy czekoladowej. To ciasto doczekało się miana najlepszego brownie "ever" w naszym domu.
(forma 24x24cm)
Masa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
100g masła
150g brązowego cukru
4 łyżki syropu do kawy Irish Cream (można zastąpić alkoholem)
4 jajka
75g mąki
Masa serowa:
250g białego sera (użyłam takiego na serniki)
50g białego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki waniliowego syropu do kawy (można zastąpić esencją lub naturalną wanilią)
1 jajko
Rozpuscić na parze czekoladę z masłem. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć ser z cukrem na gładki krem. Dodać syrop, jajko i zmiksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodać cukier i syrop do kawy, zmiksować. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę czekoladową wlać do formy. Polać ją masa serową i nożem zrobić zygzaki. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/07/brownie-o-smaku-irish-cream-z.html