Wykonanie

Remont się skończył, ale sesja wciąż trwa... Potrzebuję dużego zastrzyku
cukru i pobudzającej
czekolady, więc zaszalałam i zrobiłam pożywne i słodkie brownie. Idealne do przegryzania podczas nauki. Robi się je szybko, więc nie mam wyrzutów sumienia, że poświęciłam zbyt dużo czasu na siedzenie w kuchni. A efekt jest naprawdę zachwycający. Dzięki mocnemu ubiciu
jajek i
cukru na puszysty krem, brownie nie jest ciężkie ani zbyt mięsiste, ma w sobie dużo "przestrzeni", ale nadal jest soczyste i wilgotne. I to, co w brownies podoba mi się najbardziej - kusząco popękana skórka!

(forma 22x29cm)200g
gorzkiej czekolady200g
masła6
jajek225g drobnego
brązowego cukru100g
mąki200g
orzechów laskowych2 łyżki
syropu rumowo-
czekoladowego do
kawy (oczywiście można zastąpić aromatem lub
alkoholem)
Czekoladę połamać na drobne kawałki. Włożyć do rondelka, dodać
masło i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić.
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
mąkę i ostudzoną
czekoladę. Wymieszać z grubo pokrojonymi
orzechami i
syropem (
rumem). Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 170 stopniach.Smacznego!