Wykonanie
Witam, w dzisiejszym
poście chciałam zaproponować moje ulubione danie na śniadanie czyli OWSIANKĘ.Dlaczego tak bardzo lubię jeść na śniadania owsiankę? już wyjaśniam ;)1.
Płatki owsiane zawierają dużo witamin z grupy B (w tym B1), witaminy E, kwasu foliowego, składników mineralnych (magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor). Ponadto owies jest bogaty w aminokwasy egzogenne (szczególnie lizynę), której brakuje w innych zbożach. W swoim składzie zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, takie jak linolenowy i oleinowy, korzystne dla naszego zdrowia. W płatkach owsianych jest też oczywiście dużo błonnika pokarmowego, który zmniejsza uczucie głodu i wpływa korzystnie na pasaż jelit.2. Dodane do owsianki
orzechy :+ m
igdały zawierają dobrze przyswajalny wapń, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe+
nerkowce są bogate w wartościowe i łatwo strawne
białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, takie jak cynk, miedź+
orzechy laskowe zawierają dużo
białka,
soli mineralnych: fosfor, wapń, magnez, potas oraz stosunkowo sporo żelaza i manganu, witamin z grupy B+
orzechy brazylijskie zawierają w swoim składzie dużo witamin (szczególnie wit. E, B1, B2) i składników mineralnych – fosforu, magnezu, miedzi, manganu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych wielo– i jednonienasyconych.3.
Owoce z rana dostarczają nam węglowodanów prostych, dzięki którym dostarczymy naszemu organizmowi zastrzyku energii na "pobudkę"4.
Jogurt naturalny oprócz
białka dostarcza nam fosfor, potas, wapń, cynk, witaminy: B2 i B 5 .
Jogurt zawiera również witaminę B12, D i oczywiście bakterie probiotyczne (bakterie kwasu
mlekowego oraz bifidobakterie: m.in. L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum), które pomagają nam w budowie odpowiedniej mikroflory w naszych jelita i dzięki którym praca naszych jelit jest prawidłowa. Wpływają również na poprawę naszej odporności.Zatem owsianka jest idealna na budowę naszych włosów, paznokci, wpływa doskonale na skórę, a co ucieszy szczególnie mężczyzn, dzięki aminokwasom wspomaga rozbudowę
mięśni przy treningach siłowych.Jedna proponowana przeze mnie porcja owsianki z
bananem,
orzechami i
jogurtem to:Energia 505 kcal
Białka 18,35 g Tłuszcze 18,5 g Węglowodany 37,8 g Błonnik 6,2 g(Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety popsuł nam się aparat fotograficzny, a moją komórką zdjęcia nie wychodzą zbyt dobre. Jednakże myślę, że są stosunkowo czytelne ;) )PRZEPIS:Składniki:0,5 kubka (pojemność 200 ml)
płatków owsianych "Górskich"0,5
banana (na jedną porcję) lub dowolne
owoce sezonowe2 łyżki
orzechów - mieszanki studenckiej (
migdały,
nerkowce,
orzechy laskowe, brazylijskie i
rodzynki)1 mały kubeczek 150 ml
jogurtu naturalnegoPoniżej użyty przeze mnie kubek o pojemności 200ml:
1. Wsypujemy porcję
płatków owsianych do miseczki i zalewamy wrzącą
wodą na wysokość
płatków i odstawiamy na chwilę aby namokły.
2. Dodajemy 2 łyżki
orzechów mieszanki studenckiej.
3. Następnie dodajemy pokrojonego 0,5
banana.
4. Dodajemy
jogurt naturalny.....i GOTOWE!!! :)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!Tak przygotowaną owsiankę polecam na 1 śniadanie i/lub można wziąć w pojemniku na żywność do pracy, na uczelnię itp. ponieważ owsianka jest smaczna nie tylko na ciepło.