ßßß Cookit - przepis na Owsianka - propozycja na 1 i/lub 2 śnaidanie

Owsianka - propozycja na 1 i/lub 2 śnaidanie

nazwa

Wykonanie

Witam, w dzisiejszym poście chciałam zaproponować moje ulubione danie na śniadanie czyli OWSIANKĘ.
Dlaczego tak bardzo lubię jeść na śniadania owsiankę? już wyjaśniam ;)
1. Płatki owsiane zawierają dużo witamin z grupy B (w tym B1), witaminy E, kwasu foliowego, składników mineralnych (magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor). Ponadto owies jest bogaty w aminokwasy egzogenne (szczególnie lizynę), której brakuje w innych zbożach. W swoim składzie zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, takie jak linolenowy i oleinowy, korzystne dla naszego zdrowia. W płatkach owsianych jest też oczywiście dużo błonnika pokarmowego, który zmniejsza uczucie głodu i wpływa korzystnie na pasaż jelit.
2. Dodane do owsianki orzechy :
+ m igdały zawierają dobrze przyswajalny wapń, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
+ nerkowce są bogate w wartościowe i łatwo strawne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, takie jak cynk, miedź
+ orzechy laskowe zawierają dużo białka,soli mineralnych: fosfor, wapń, magnez, potas oraz stosunkowo sporo żelaza i manganu, witamin z grupy B
+ orzechy brazylijskie zawierają w swoim składzie dużo witamin (szczególnie wit. E, B1, B2) i składników mineralnych – fosforu, magnezu, miedzi, manganu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych wielo– i jednonienasyconych.
3. Owoce z rana dostarczają nam węglowodanów prostych, dzięki którym dostarczymy naszemu organizmowi zastrzyku energii na "pobudkę"
4. Jogurt naturalny oprócz białka dostarcza nam fosfor, potas, wapń, cynk, witaminy: B2 i B 5 . Jogurt zawiera również witaminę B12, D i oczywiście bakterie probiotyczne (bakterie kwasu mlekowego oraz bifidobakterie: m.in. L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum), które pomagają nam w budowie odpowiedniej mikroflory w naszych jelita i dzięki którym praca naszych jelit jest prawidłowa. Wpływają również na poprawę naszej odporności.
Zatem owsianka jest idealna na budowę naszych włosów, paznokci, wpływa doskonale na skórę, a co ucieszy szczególnie mężczyzn, dzięki aminokwasom wspomaga rozbudowę mięśni przy treningach siłowych.
Jedna proponowana przeze mnie porcja owsianki z bananem, orzechami i jogurtem to:
Energia 505 kcal Białka 18,35 g Tłuszcze 18,5 g Węglowodany 37,8 g Błonnik 6,2 g
(Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety popsuł nam się aparat fotograficzny, a moją komórką zdjęcia nie wychodzą zbyt dobre. Jednakże myślę, że są stosunkowo czytelne ;) )
PRZEPIS:
Składniki:
0,5 kubka (pojemność 200 ml) płatków owsianych "Górskich"
0,5 banana (na jedną porcję) lub dowolne owoce sezonowe
2 łyżki orzechów - mieszanki studenckiej (migdały, nerkowce, orzechy laskowe, brazylijskie i rodzynki)
1 mały kubeczek 150 ml jogurtu naturalnego
Poniżej użyty przeze mnie kubek o pojemności 200ml:
1. Wsypujemy porcję płatków owsianych do miseczki i zalewamy wrzącą wodą na wysokość płatków i odstawiamy na chwilę aby namokły.
2. Dodajemy 2 łyżki orzechów mieszanki studenckiej.
3. Następnie dodajemy pokrojonego 0,5 banana.
4. Dodajemy jogurt naturalny.....i GOTOWE!!! :)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
Tak przygotowaną owsiankę polecam na 1 śniadanie i/lub można wziąć w pojemniku na żywność do pracy, na uczelnię itp. ponieważ owsianka jest smaczna nie tylko na ciepło.
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2013/09/owsianka-propozycja-na-1-ilub-2.html