Wykonanie
Bezglutenowe muffiny gryczane200 g
mąki gryczanej150 g drobnego
cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego2 łyżeczki
kakao100 ml
oleju rzepakowego250 ml
jogurtu lub
mlekaBezy4
białkaok. 150 g (1 szklanka)
cukru pudruopcjonalnie sok z połowy
cytrynyDodatkowotabliczka
czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)2–3 łyżki kremówki

Przepis na 9 muffinków i dwie blaszki małych bezBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałDo pieczenia bez nie polecam fruktozy i
cukru trzcinowego.
Bezy nie do końca mi wyschły i nie nadawały się do długiego przechowywania.Muffiny1. Wymieszaj w osobnych miskach: wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
kakako i
proszek do pieczenia) i mokre (
olej,
jogurt). 2. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj. 3. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy na muffinki i piecz przez 20 minut w 180°C. Jeśli nie masz formy, możesz zaopatrzyć się w samostojące papilotki, które nie wywrócą się pod ciężarem ciasta.
Bezy1.
Białka wyjmij z lodówki min. godzinę przez ubijaniem. Ubij je na sztywną pianę na wysokich obrotach, tak aby po odwróceniu naczynia,
białka trzymały się
spodu. 2. Zmniejsz obroty miksera do minimum i łyżka po łyżce, stopniowo dodawaj
cukier. 3. Na koniec możesz dodać
sok z cytryny i wmieszać go łyżką. 4. Ubitą masę przełóż do rękawa lub szprycy i wyciskaj niewielkie
bezy w kształcie duszków na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 5. Susz w piekarniu ok. 70–100 minut w 100°C. Kiedy będziesz dotykać bez w piekarniku, będą się wydawać wciąż miękkie i wilgotne, ale po wyjęciu i odstawieniu do ostudzenia stwardnieją i zrobią się suche.
Bezy najlepiej zdejmować z blachy, dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Polewa czekoladowa1.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle
wody, aby po umieszczeniu na niego miski,
woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm
wody) i zagotuj. 3. Gdy
woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj
czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko
czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa lub szprycy. 6. Wybierz końcówkę o jak najmniejszym otworze i ozdabiaj
bezy oczkami.Gotowe duszki mocuj na muffinkach za pomocą kropli
czekolady.




Pomysł na muffiny z
mąki gryczanej zaczerpnęłam z bloga pinkcakeHalloweenowe pancakesySłone bułeczki scones