Wykonanie
Kolejna smażona kombinacja z
mięsem mielonym w roli głównej. Polecam również inne eksperymenty z pulpetami, czy to bardziej łagodnie, czy np. ze
szpinakiem. Po przepis na pulpeciki po meksykańsku sięgnęłam do dyskontowej gazetki, trochę go udoskonalając wg. własnych potrzeb.Składniki :50 dag dobrego
mięsa mielonego100 gram tartego
żółtego sera100 gram
czerwonej fasoli z puszki50 gram
kukurydzy konserwowej1 malutka lub pół średniej czerwonej świeżej
paprykipół pęczka
natki pietruszkipuszka
pomidorów krojonych bez skórki (ewentualnie dwie) – możesz je również zastąpić świeżymi, dojrzałymi
pomidorami2-3 ząbki
czosnku1
jajko (
białko)2 czubate łyżki
bułki tartejolej/oliwa do smażenia
przyprawy :
bazylia,
sól,
pieprzNa odrobinie
oliwy zeszklij na patelni
czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wlej całą zawartość puszki
pomidorów. Dusić całość przez około pół godzinki, a pod kod koniec dopraw
przyprawami. Ja sypię dość sporo
bazylii, ale jedna łyżeczka również powinna wystarczyć.
Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.reklamaSzatkujemy
natkę pietruszki.
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę.Przygotowujemy sobie 100 gram
fasoli, 50 gram
kukurydzy, jak nie mamy startego to ścieramy 100 gram
żółtego sera.Wszystko wraz z
mięsem mielonym wrzucamy do jednej miski i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na koniec
białko i wyrabiamy całą masę, by składniki się równomiernie wymieszały, dosypując trochę
bułki tartej.Formujemy małe kuleczki/kotleciki – pulpeciki
Smażymy je z obu stron na rozgrzanej
oliwie.Ostatnia czynność to połączenie ich z
sosem pomidorowym. W tej postaci dusimy je jeszcze pod przykryciem przez jakieś 10 minut i gotowe!Ja pierwszego dnia podałam je z
kaszą gryczaną, a na drugi z
makaronem (muszelkami). Zarówno z jednym jak i z drugim świetnie się komponowały.Życzę wszystkim smacznego