ßßß
Na odrobinie oliwy zeszklij na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wlej całą zawartość puszki pomidorów. Dusić całość przez około pół godzinki, a pod kod koniec dopraw przyprawami. Ja sypię dość sporo bazylii, ale jedna łyżeczka również powinna wystarczyć.Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.reklamaSzatkujemy natkę pietruszki.Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę.Przygotowujemy sobie 100 gram fasoli, 50 gram kukurydzy, jak nie mamy startego to ścieramy 100 gram żółtego sera.Wszystko wraz z mięsem mielonym wrzucamy do jednej miski i przyprawiamy solą i pieprzem.Na koniec białko i wyrabiamy całą masę, by składniki się równomiernie wymieszały, dosypując trochę bułki tartej.Formujemy małe kuleczki/kotleciki – pulpeciki
Smażymy je z obu stron na rozgrzanej oliwie.Ostatnia czynność to połączenie ich z sosem pomidorowym. W tej postaci dusimy je jeszcze pod przykryciem przez jakieś 10 minut i gotowe!Ja pierwszego dnia podałam je z kaszą gryczaną, a na drugi z makaronem (muszelkami). Zarówno z jednym jak i z drugim świetnie się komponowały.Życzę wszystkim smacznego