Wykonanie
-ciasto-Skł; 4
jajka20 dkg.
cukru pudru0,5 kost.
margaryny20 dkg.
mąkisok i
skórka z cytryny1 łyżeczka prosz. do piecz.
Margarynę,
cukier i
żółtka utrzeć.Ubić pianę z
białek, dodać
mąkę i proszek, ana koniec pianę z
białek.Wymieszać. Piec 30-40 min. 180*C.-masa
jabłkowa-Skł; 1 kg.
jabłek1 szkl.
cukrucukier waniliowy0,5 szkl.
wody .3/4 szkl.
kaszy manny1 łyżka
masła1
galaretkaJabłka zetrzeć na tarce.
Wodę zagotować z
cukrem.Do
syropu dodać
jabłka i smażyć na małym ogniu.Do wysmażonych
jabłek dodać
kaszę mannę,
masło i smażyćaż
kasza rozgotuje się. Dodać
galaretkę rozpuszczoną w wodzieWymieszać i gorącą masę
jabłkową wyłożyć na placek.-masa-Skł; 1
margaryna1 szkl.
cukru pudru .1
cukier waniliowy1 szkl. kwaśnej
śmietanysok z cytrynygalaretkaMargarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po łyżce
śmietanę.Do smaku dodać
sok z cytrynyPRZEŁOŻENIE PLACKA - ciasto, gorące
jabłka, masa (po wystygnięciu
jabłek), wierzch zalać rozpuszczoną
galaretką .