ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pomidory (lub cukinia) z sosem beszamelowym

Faszerowane pomidory (lub cukinia) z sosem beszamelowym

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 27 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
kilkanaście pomidorów średniej wielkości
cukinia (opcjonalnie)
Farsz:
1 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
koncentrat pomidorowy
2 średnie cebule
Przyprawy:
papryka słodka
papryka ostra
chilli mielone
czosnek granulowany
1 kostka rosołowa (warzywna)
zioła prowansalskie
przyprawa do kuchni włoskiej
sól
pieprz
olej
150 g żółtego sera
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
pieprz, sól
Przyrządzanie:
Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć miąższ . Jeśli faszerujemy cukinię, należy ją obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Na osobnej patelni poddusić cebulę pokrojoną w talarki, połączyć z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance wody, miąższ wydrążony z pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Zestawić z ognia, przestudzić.
Przyrządzić sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić masło, zestawić z kuchenki i dodać mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól i pieprz.
Faszerować pomidory lub cukinię w taki sposób, by dolną warstwą był farsz mięsny, środkową beszamel i górną ponownie farsz.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. i piec ok. 25 min. Na pięć minut przed wyjęciem z piekarnika posypać pomidory i cukinię żółtym serem.
Pomidory faszerowane najlepiej smakują ze świeżym pieczywem bądź z sałatką warzywną.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/27/faszerowane-pomidory-lub-cukinia-z-sosem-beszamelowym