ßßß
Czas przygotowania: 2 godz.Składniki:kilkanaście pomidorów średniej wielkościcukinia (opcjonalnie)Farsz:1 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)koncentrat pomidorowy2 średnie cebulePrzyprawy:papryka słodkapapryka ostrachilli mieloneczosnek granulowany1 kostka rosołowa (warzywna)zioła prowansalskieprzyprawa do kuchni włoskiejsólpieprzolej150 g żółtego seraSos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej250 ml mlekapieprz, sólPrzyrządzanie:Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć miąższ . Jeśli faszerujemy cukinię, należy ją obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki.Mięso mielone podsmażyć na oleju. Na osobnej patelni poddusić cebulę pokrojoną w talarki, połączyć z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance wody, miąższ wydrążony z pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Zestawić z ognia, przestudzić.Przyrządzić sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić masło, zestawić z kuchenki i dodać mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól i pieprz.Faszerować pomidory lub cukinię w taki sposób, by dolną warstwą był farsz mięsny, środkową beszamel i górną ponownie farsz.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. i piec ok. 25 min. Na pięć minut przed wyjęciem z piekarnika posypać pomidory i cukinię żółtym serem.Pomidory faszerowane najlepiej smakują ze świeżym pieczywem bądź z sałatką warzywną.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →