ßßß Cookit - przepis na fasolka

fasolka

nazwa

Wykonanie

dziś zapraszam na fasolkę :)
jest dokładnie taka jak lubię, z duża ilością fasoli i podsmażonej kiełbaski, nie za gęsta, dobrze pomidorowa, sycąca i trochę lżejsza niż ta którą robiono
u mnie w domu. jest moja i dlatego śmiem twierdzić najlepsza ;)
składniki :
1/2 kg jaśka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 40 dkg mięsa gulaszowego
ok 40 dkg kiełbaski ( toruńska, zwyczajna, podwawelska)
ziele angielskie, listek laurowy
włoszczyzna
skóra z wędzonego boczku ( opcjonalnie, wrzucam ja do gotowania i dodaje takiego fajnego aromatu )
2 ząbki czosnku
wegeta, pieprz do smaku
jaśka moczę przez całą noc. na drugi dzień, płucze , wrzucam do garnka , zalewam wodą, dodaje włoszczyznę , ziele, listek, czosnek,skórkę z boczku
i gotuje do miękkości. mięso gulaszowe kroje w kostkę i podduszam na małej ilości oleju. kiełbaske kroję i podsmażam ( bez tłuszczu).
gdy fasola jest miękka, wyjmuje włoszczyznę i skórkę, ubieram ok szklanki fasoli ( będzie potrzebna za chwilę ) . dodaje mięsko i podsmażona kiełbaskę, koncentrat pomidorowy. szklankę fasoli przecieram przez sitko, dzięki czemu nie muszę już robić zasmażki, a fasolka jest ciut gęstsza. doprawiam do smaku i jemy przez dobre 3 dni :)
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/10/fasolka.html