Wykonanie
Przerwa świąteczna troszkę mi się przedłużyła, co wcale nie oznacza że leniuchowałam. Ostatni tydzień spędziłam dość intensywnie, przedświąteczne porządki, świąteczny gwar, po czym czekało nas jeszcze załatwianie spraw związanych ze zbliżającym się ślubem. Tak też, tradycyjnie już, wymęczeni wróciliśmy do Gdańska po urlopie, czas więc odpocząć troszkę w pracy by nabrać sił przed majówką. A jak majówka to obowiązkowo musi być i grill. W sklepach pojawiło się już mnóstwo propozycji zamarynowanych
mięs i ryb gotowych do grilowania. Ale nie od dziś wiadomo, że domowa marynata jest o niebo lepsza od kupnej. Przygotowanie domowej marynaty na grilla nie wymaga zbyt wiele czasu, trzeba jedynie pamiętać aby
mięso zamarynować przynajmniej dzień przed wielkim grilowaniem.Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na marynatę, którą od pewnego czasu wykorzystuję aby przygotować szaszłyki drobiowe na grilla.Składniki, których potrzebujesz:Pierś lub
mięso z podudzia
kurczaka ok 0,5kg
Limonki 1-2 szt.
Jogurt naturalny 250-300 ml
Czosnek ok. 6 ząbków
Curry 1-2 łyżki
Imbir ok. 1 łyżeczka
Sos Worcester ok. 2 łyżki
Sól,
pieprz,
zioła zamiast
soli (opcjonalnie)Starta skórka z 1
limonkiKolendra lub
natka pietruszkiSposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę, tak by móc swobodnie nabić
mięso na patyczek do szaszłyków. Pokrojone
mięso odkładamy do wysokiego naczynia i zabieramy się za marynatę.

Marynatę przygotowujemy na bazie
jogurtu naturalnego, do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
kolendrę lub
natkę pietruszki,
curry, starty lub suszony
imbir, sok oraz skórkę z
limonek. Marynatę wzbogacam również
sosem Worcester, jeśli jest mało wyrazista możemy dodać
sól,
pieprz lub odrobinę
chilli dla wielbicieli ostrości.
Kurczaka zalewam gotową marynatą i odstawiam na dobę.Następnego dnia pozostaje nam tylko pokroić warzywa i rozpocząć produkcję szaszłyków. Jeśli chodzi o warzywa zazwyczaj stawiam na
cukinię,
paprykę,
czerwoną cebulę,
pomidorki koktajlowe i świeże
papryczki chilli na niektórych szaszłykach.

Co do patyczków do szaszłyków proponuję zamoczyć je na 10 minut w zimnej wodzie, upieczone
mięso łatwiej będzie odchodziło od patyczków.

A Wy jakie dania lubicie najbardziej z grilla?Miłego grillowania Moi
Drodzy w ten majowy długi weekend i przede wszystkim pięknej pogody!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...