ßßß Cookit - przepis na Sałatka brokułowa z makaronem kukurydzianym, pieczarkami i fetą

Sałatka brokułowa z makaronem kukurydzianym, pieczarkami i fetą

nazwa

Wykonanie

Letnie gotowanie nie musi być pracochłonne ani męczące. W tej sałatce tylko pieczarki wymagają nieco uwagi, gdy makaron i brokuł będą gotowały się same. Można ją zabrać ze sobą do pracy czy przechować w lodówce i zjeść na śniadanie lub kolację. Dobrze smakuje również z dodatkiem gotowanego jajka i szczypiorku.
Składniki (na 3 porcje)
250 g makaronu kukurydzianego rurka lub świderek
200 g zwartego sera feta
1 średni brokuł
7 średnich pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
Dressing
garść świeżych liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu bio
sól ziołowa, pieprz
szczypta sproszkowanego czosnku, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron ugotować w wodzie z solą wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić i włożyć do dużej miski. Obrać cebulę i posiekać w piórka. Pieczarki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i namoczyć kilka minut w wodzie z 3 łyżkami octu jabłkowego (aby wszelkie żyjątka wydostały się z niego, jeśli kryją się gdzieś w różyczkach lub łodygach). Opłukać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić chwilę podlewając wodą i dorzucić pieczarki. Posolić i dusić kilkanaście minut, aż będą miękkie i woda odparuje. Składniki dressingu zmiksować na gładko i wymieszać z makaronem. Dodać różyczki brokułu i pieczarki. Ser feta pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawić.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/saatka-brokuowa-z-makaronem.html