Wykonanie
Taka
sałatka jest dobrym pomysłem, aby zabrać ją do szkoły lub pracy. Wypełni pojemniczek i nasze żołądki. Zapewni sytość i wartościowy posiłek w niewielkiej objętości.Użyłam
kaszy gryczanej palonej ze względu na bardziej intensywny smak, ale niepalona również będzie dobra, a nawet bogatsza w składniki odżywcze. Wykorzystałam gruby
szczypior, bo miałam go w domu cały pęk, ale najsmaczniejsza
sałatka wychodzi z drobnym
szczypiorkiem.Jeśli chodzi o
soczewicę, należy pamiętać o namoczeniu jej przed gotowaniem, odlaniu
wody i ugotowaniu jej w odkrytym garnku bez
soli. Solimy dopiero jak będzie naprawdę miękka.
Składniki (na 4 porcje)1 szklanka ugotowanej
kaszy gryczanej palonej1 szklanka ugotowanej
soczewicy zielonej¾ szklanki czarnych
oliwek15 sztuk
pomidorków koktajlowych lub
śliwkowych1 pęczek
szczypiorku0,5 szklanki wyłuskanych
orzechów włoskichkilka gałązek
koperkuDressing3 łyżki
oleju z lnianki (
olej rydzowy) lub
oleju lnianego,
oliwy z oliwek (zawsze tłoczone na zimno)1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego suszonego1 łyżka
octu sherry lub balsamicznego
sól ziołowa,
pieprzPrzygotowanieSkładniki dressingu wymieszać w miseczce.
Pomidorki,
koperek i
szczypior dobrze umyć i osuszyć. Do dużej miski wsypać ugotowaną
kaszę i
soczewicę.
Pomidorki pokroić na ćwiartki,
koperek i
szczypiorek drobno posiekać.
Oliwki osączyć i razem z
orzechami grubo posiekać. Dodać do miski z
kaszą i
soczewicą wszystkie składniki i wymieszać. Polać dressingiem i ponownie wymieszać. Pozostawić na godzinę w lodówce, aby smaki się przegryzły.