ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszy gryczanej i soczewicy z pomidorkami i koperkiem

Sałatka z kaszy gryczanej i soczewicy z pomidorkami i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Taka sałatka jest dobrym pomysłem, aby zabrać ją do szkoły lub pracy. Wypełni pojemniczek i nasze żołądki. Zapewni sytość i wartościowy posiłek w niewielkiej objętości.
Użyłam kaszy gryczanej palonej ze względu na bardziej intensywny smak, ale niepalona również będzie dobra, a nawet bogatsza w składniki odżywcze. Wykorzystałam gruby szczypior, bo miałam go w domu cały pęk, ale najsmaczniejsza sałatka wychodzi z drobnym szczypiorkiem.
Jeśli chodzi o soczewicę, należy pamiętać o namoczeniu jej przed gotowaniem, odlaniu wody i ugotowaniu jej w odkrytym garnku bez soli. Solimy dopiero jak będzie naprawdę miękka.
Składniki (na 4 porcje)
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
¾ szklanki czarnych oliwek
15 sztuk pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
1 pęczek szczypiorku
0,5 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
kilka gałązek koperku
Dressing
3 łyżki oleju z lnianki (olej rydzowy) lub oleju lnianego, oliwy z oliwek (zawsze tłoczone na zimno)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
1 łyżka octu sherry lub balsamicznego
sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Składniki dressingu wymieszać w miseczce. Pomidorki, koperek i szczypior dobrze umyć i osuszyć. Do dużej miski wsypać ugotowaną kaszę i soczewicę. Pomidorki pokroić na ćwiartki, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Oliwki osączyć i razem z orzechami grubo posiekać. Dodać do miski z kaszą i soczewicą wszystkie składniki i wymieszać. Polać dressingiem i ponownie wymieszać. Pozostawić na godzinę w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/saatka-z-kaszy-gryczanej-i-soczewicy-z.html