Wykonanie
Chociaż uwielbiam swoje zakwasy, chlebek bez zbóż gości na moim
stole często. Dla mnie ten wypiek jest formą ciasta na sposób wytrawny i nie zawsze smaruję go czymkolwiek. Będzie dobrym dodatkiem do surówek i sałatek, albo po prostu spełni rolę
pieczywa w
porze drugiego śniadania. Dzięki
marchewce jest przyjemnie wilgotny i nie wysycha szybko. Jest też miękki i bardzo sycący dzięki
orzechom i nasionom lnu.Ponieważ chlebek jest niewielki, a pieczenie trochę trwa, można włożyć do piekarnika i upiec:
marchew,
dynię,
buraki czy
bataty i
mieć w ten sposób za jednym pieczeniem gotowe składniki na zupę,
sałatkę, dodatek do śniadania.

Składniki (na formę okrągłą o przekroju 17-20 cm )2 szklanki świeżo zmielonych w młynku
orzechów włoskich1 szklanka świeżo zmielonych w młynku nasion lnu4
jaja2 dość duże
marchewki3
cebulki szalotki lub 1 duża
cebula0,5 szklanki
wody mineralnej lekko gazowanej (u mnie Muszynianka)2 łyżki
masła klarowanego2 łyżeczki
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
soli1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego
mak lub inne nasionka do posypania
chlebka
Przygotowanie
Szalotki lub zwykłą
cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę,
marchew zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach (gdy
marchew jest drobniej utarta chlebek jest jeszcze bardziej zwarty).Na patelni rozgrzać jedną łyżkę
masła klarowanego i wrzucić posiekaną
cebulkę. Podsmażać, lekko podlewając
wodą, aż
cebula zmięknie i zrumieni się. W razie potrzeby odparować nadmiar
wody.W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche oprócz
maku.
Jaja wbić do miski i za pomocą widelca dobrze rozkłócić. Następnie do suchych składników dodać
marchew, łyżkę
masła klarowanego,
wodę i rozbełtane
jaja. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć masę do foremki. Ręką zwilżoną
wodą wygładzić powierzchnię
chleba i posypać
makiem lub innymi nasionami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150˚C i piec jeszcze przez około 25-30 minut.

Uwaga: jeżeli użyjemy bardziej płaskiej i większej formy, chlebek można piec krócej. Patyczek lub wykałaczka wbite w
chleb powinny być wilgotne, ale bez śladów surowego ciasta.Upieczony chlebek najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty w lnianą ściereczkę lub w torebce papierowej.