ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: jajecznica według dziadka!

Breakfast's time!: jajecznica według dziadka!

nazwa

Wykonanie

Jajecznica. To chyba jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Mimo, że sama jadam ją od jakiegoś czasu niezbyt często, to doskonale pamiętam ten smak jeszcze z czasów dzieciństwa przecież. Najlepszą robi mój dziadek. Bezapelacyjnie. Nie wiem w czym tkwi tajemnica Jego jajecznego sukcesu, ale jest naprawdę idealna. Po prostu. Najprostsza z możliwych, ale przy tym niezwykle smaczna. Bez zbędnych dodatków, jedynie z odrobiną cebuli. Smażona na maśle. Podana z kromką chleba. Kiedy myślę o porankach spędzonych u babci i dziadka właśnie, to przed oczami mam obraz siebie, gdy uśmiecham się i ładnie proszę "dziaaaaaadku, zrób mi na śniadanie jajecznicę!". Dziadek zawsze robił, nigdy nie odmawiał ukochanej wnuczce. Działał prężnie w kuchni, a ja się przyglądałam i z niecierpliwością przeskakiwałam z nogi na nogę. Później zasiadałam w dużym pokoju, przy stole i rozkoszowałam się jej wspaniałym smakiem i zapachem.
Lubię jajecznicę chyba w każdej wersji. Z kurkami, z pomidorem i szczypiorkiem, z łososiem, z zielonym groszkiem. Robiłam nawet jej cytrynową wersję. Kiedyś dorzuciłam też orzechy włoskie. Ale żadna nie przebiła tej "dziadkowej". Tej idealnie ściętej, maślanej, z cebulką. A jaka jest Wasza ulubiona jajecznica?
JAJECZNICA "IDEALNA" podana na grzankach
Przepis (jedna pocja):
2 kromki chleba (u mnie: orkiszowy)
2 (duże) jajka
1 łyżka masła
1/2 cebuli szalotki
szczypta soli gruboziarnistej
Patelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić na niej masło. Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzane masło. Podsmażać przez kilka minut, aż do zeszklenia. Wbić jajka, posolić i smażyć na małym ogniu, aż do ścięcia, co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotować również grzanki: chleb opiec w tosterze. Gotową jajecznicę wyłożyć na grzanki (posmarowane masłem!), wierzch jeszce odrobinę posolić i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/jajecznica-wedug-dziadka.html