ßßß
Składniki (4 porcje, około 18 niedużych krokietów)2 szklanki suchej fasoli „Jaś” tyczny, czyli dużego Jasia1 szklanka ryżu jaśminowego brązowego¾ szklanki pomidorów z puszki w kawałkach (w sezonie świeżych)¼ szklanki mleka kokosowego4 ząbki czosnku drobno posiekane18 arkuszy papieru ryżowego2 łyżki masła klarowanego1 łyżka słodkiej papryki2 łyżeczki currysól, pieprz, czosnek niedźwiedziokoło 4 cm kawałek glonu kombu do gotowania fasoliPosypka1 łyżka czosnku niedźwiedziego1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka rozmarynu2-4 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania krokietów
PrzygotowanieFasolę namoczyć na noc. Rano odlać wodę, przepłukać i zalać świeżą wodą. Dodać kawałek glon kombu. Ugotować bez soli i bez pokrywki do miękkości. Ryż przepłukać i zalać wodą w proporcji wody do ryżu około 2,5-3:1. Ugotować na sypko na małym ogniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić czosnek i curry. Chwilę podsmażać uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie dodać ryż i mieszając wsypać fasolę. Lekko podlać wodą lub bulionem warzywnym. Dusić chwilkę i dodać pomidory i mleko kokosowe. Odparować i doprawić. Zestawić z ognia i przestudzić. W miseczce wymieszać składniki posypki. Do głębokiego, szerokiego talerza wlać trochę letniej wody. Maczać w nim papier ryżowy, a gdy zmięknie przekładać na deskę i układać po około 2 czubate łyżki nadzienia. Zwijać, posmarować oliwą z każdej strony i układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej oliwą. Oprószyć z wierzchu posypką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 25 minut.