Wykonanie
Macie w domu
papier ryżowy, ale nie macie pomysłu, co z nim zrobić? Znudziły się Wam sajgonki z głębokiego tłuszczu? Może razem spróbujemy czegoś innego? Mniej tłuszczu, więcej smaku. Do tego dania możecie wykorzystać
ryż, który został z obiadu z poprzedniego dnia, a
fasolę można ugotować wcześniej.
Potem tylko wszystko sprawnie połączyć i… zjeść. Fantastycznie syci. A
fasola umiejętnie ugotowana to błonnik,
białko, witaminy z grupy B. Boimy się jej, bo u wielu powoduje wzdęcia – to wada. Dlatego trzeba nauczyć się właściwie ją przyrządzać. Nie w wersji z
kiszoną kapustą i
kiełbaską, i nie w porcji XXL, choć pewnie pyszna będzie i trudno sobie odmówić gigantycznej miski. Im prościej, tym lepiej. Namoczyć, odlać
wodę i gotować bez przykrycia, żeby większość związków szkodliwych i powodujących wzdęcia odeszła w siną dal. Pewnie się znowu powtórzę, ale
glon kombu, dodany do gotowania, znacząco poprawi jej strawność i przyswajalność składników odżywczych. W jej trawieniu mogą pomóc opornym
przyprawy:
kminek,
majeranek, asafetida,
koper włoski… Nie bójmy się
fasoli, tylko znajdźmy na tego pysznego łobuza sposób i cieszmy się jej smakiem i zaletami.

Składniki (4 porcje, około 18 niedużych krokietów)2 szklanki
suchej fasoli „Jaś” tyczny, czyli dużego Jasia1 szklanka
ryżu jaśminowego brązowego¾ szklanki
pomidorów z puszki w kawałkach (w sezonie świeżych)¼ szklanki
mleka kokosowego4 ząbki
czosnku drobno posiekane18
arkuszy papieru ryżowego2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka
słodkiej papryki2 łyżeczki
currysól,
pieprz,
czosnek niedźwiedziokoło 4 cm kawałek
glonu kombu do gotowania
fasoliPosypka1 łyżka
czosnku niedźwiedziego1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
rozmarynu2-4 łyżki
oliwy z oliwek do posmarowania krokietów

Przygotowanie
Fasolę namoczyć na noc. Rano odlać
wodę, przepłukać i zalać świeżą
wodą. Dodać kawałek
glon kombu. Ugotować bez
soli i bez pokrywki do miękkości.
Ryż przepłukać i zalać
wodą w proporcji
wody do
ryżu około 2,5-3:1. Ugotować na sypko na małym ogniu. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić
czosnek i
curry. Chwilę podsmażać uważając, żeby
czosnek się nie przypalił. Następnie dodać
ryż i mieszając wsypać
fasolę. Lekko podlać
wodą lub
bulionem warzywnym. Dusić chwilkę i dodać
pomidory i
mleko kokosowe. Odparować i doprawić. Zestawić z ognia i przestudzić. W miseczce wymieszać składniki posypki. Do głębokiego, szerokiego talerza wlać trochę letniej
wody. Maczać w nim
papier ryżowy, a gdy zmięknie przekładać na deskę i układać po około 2 czubate łyżki nadzienia. Zwijać, posmarować
oliwą z każdej strony i układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej
oliwą. Oprószyć z wierzchu posypką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 25 minut.