Wykonanie
Są takie przepisy, które towarzyszą mi od wielu lat i zawsze wygrywały z nowymi pomysłami. Tak jest z
ciastem na te pierożki. Jest przepyszne samo w sobie. Warunkiem jest to, że powinno być dość cienkie. To nadzienie jest bohaterem dania. Ciasto możecie nadziewać, czym lubicie. Zawsze będzie smakowało, jeśli dobrze przyprawicie nadzienie. Pomimo dodatku
razowej mąki to ciasto wcale nie jest twarde, a cudownie delikatne i kruche…

Składniki (na około 20 pierogów, robionych szklanką do
piwa lub 2 x tyle małych)Ciasto500 g
mąki razowej pszennej lub orkiszowej250 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę2
żółtka2 łyżki
mleka kokosowego2 szczypty
solimąka do podsypania stolnicy1
jajo roztrzepane do posmarowania pierogów przed pieczeniemdowolne nasionka do posypania pierogów:
kminek,
czarnuszkaFarsz3 duże
marchewki starte na tarce1 puszka
pomidorów w kawałkach (w sezonie świeżych)3 ząbki
czosnku1
cebula drobno posiekana1
por pokrojony na półkrążki2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka mielonego, suszonego
czosnkusól,
pieprz, szczypta
płatków drożdżowych
PrzygotowanieWymieszać
mąkę z
solą i dodać pozostałe składniki. Rozetrzeć masę w palcach, tworząc grudki podobne do kruszonki. Zagnieść szybko kruche ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, wrzucić
cebulę,
czosnek i
pora. Podlewając
wodą, poddusić kilka minut. Następnie dodać
marchewkę i dusić całość do miękkości. Odparować nadmiar płynu. Wrzucić
pomidory i dobrze przyprawić. Podgrzewać do momentu odparowania nadmiaru
wody. Farsz powinien być wilgotny, ale nie powinien
mieć za dużo
wody, żeby pierogi nie stały się mokre.Gotowy farsz odstawić do przestudzenia i wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać ciasto po kawałku i wałkować na stolnicy lub blacie dość cienko. Wyciąć krążki i jeśli są zbyt grube, jeszcze raz je rozwałkować. Powinny być elastyczne. Nałożyć nadzienie, docisnąć brzegi i dodatkowo przycisnąć cały brzeg każdego pierożka widelcem, jak to widać w postaci ząbków na zdjęciach. Postępując tak do wyczerpania ciasta i nadzienia, układać pierożki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pierogi dłonią lub za pomocą pędzelka roztrzepanym
jajem i posypać dowolnymi nasionkami. Piec w nagrzanym do 180˚C piekarniku (duże pierogi jak moje przez 24 minuty, małe przez około 18 minut, na środkowej półce). Można też wstawić 2 blachy na raz, tak jest szybciej i oszczędniej. Wtedy takie duże pierogi jak moje robione z dwóch krążków upieką się właściwie za jednym razem.