Wykonanie
Trudno określić, czy to surówka czy już
sałatka. Ponoć dodatek
mleka kokosowego lub
śmietany zmienia surówkę w
sałatkę. Jedno jest pewne: jest prosta i szybka. Nie trzeba niczego gotować ani przygotowywać wcześniej. Można podać ją do obiadu, ale u mnie często gości, jako dodatek do śniadania w towarzystwie
razowego chleba. To zastrzyk witaminowo - energetyczny, po którym świetnie się czuję przez cały dzień. A na "
cebulowy oddech" polecam konsumpcję gałązki
natki pietruszki. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

Składniki (4 porcje)2 duże
marchewki0,5 małego
selera0,5 długiego
ogórka1
por (tylko biała część)3
cebulki dymki ze
szczypioremsólSossok z 1
pomarańczy1 łyżka
miodu lub
syropu z agawyokoło 3 cm kawałek świeżego
imbiru0,5 szklanki
mleka kokosowego2 łyżki
oliwy
PrzygotowanieWarzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Marchew i
selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ogórek kroimy w plastry,
pora w drobne krążki,
szalotki w półplasterki. Siekamy drobno
szczypior. Można zostawić trochę do dekoracji, żeby zrobić „palemki”, nacinając
szczypior wzdłuż. Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z
pomarańczy, siekamy drobno
imbir i miksujemy z
sokiem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy
solą.