ßßß
Składniki (4 porcje)2 duże marchewki0,5 małego selera0,5 długiego ogórka1 por (tylko biała część)3 cebulki dymki ze szczypioremsólSossok z 1 pomarańczy1 łyżka miodu lub syropu z agawyokoło 3 cm kawałek świeżego imbiru0,5 szklanki mleka kokosowego2 łyżki oliwy
PrzygotowanieWarzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórek kroimy w plastry, pora w drobne krążki, szalotki w półplasterki. Siekamy drobno szczypior. Można zostawić trochę do dekoracji, żeby zrobić „palemki”, nacinając szczypior wzdłuż. Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, siekamy drobno imbir i miksujemy z sokiem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy solą.