Wykonanie
Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto.

SKŁADNIKI:Kruche ciasto
czekoladowe:200 g
maki pszennej15 dag
kakao5 g
przyprawy do piernika75 gram
cukru150 g
margaryny1 opakowanie
cukru wanilinowego1
żółtkoSpód piernikowy:180 g
margaryny140 g
czekolady deserowej100 g
miodu15 g
przyprawy do piernika40 g
cukru trzcinowego4
jajka2 opakowania
cukru wanilinowego125 g
maki pszennej tortowej10 g
proszku do pieczenia20 g
maki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego15 g
margaryny miękkiej150 g
cukru2 opakowania
cukru wanilinowego40 g budyniu
waniliowego w proszku200 mil
śmietanki UHT 30 %4
jajkaWYKONANIE:Kruche ciasto
czekoladoweMąkę i
kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy
margarynę przyprawę do pierników,
cukier i
cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera.W trakcie wyrabiania dodajemy
żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min.Spód piernikowyNa małym ogniu rozpuszczamy
margarynę,
czekoladę i
miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy
przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy.

Jaka ubijamy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane
mąki, proszek oraz ostudzoną masę
czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min.

Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.

Masa serowaDo naczynia miksera wkładamy
twaróg sernikowy, dodajemy
cukier ,
margarynę ,
cukier wanilinowy,
budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy
śmietanę oraz po jednym
jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę
spodu piernikowego.

Zmrożone kruche ciasto
czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.