ßßß Cookit - przepis na Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto.
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto czekoladowe:
200 g maki pszennej
15 dag kakao
5 g przyprawy do piernika
75 gram cukru
150 g margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 żółtko
Spód piernikowy:
180 g margaryny
140 g czekolady deserowej
100 g miodu
15 g przyprawy do piernika
40 g cukru trzcinowego
4 jajka
2 opakowania cukru wanilinowego
125 g maki pszennej tortowej
10 g proszku do pieczenia
20 g maki ziemniaczanej
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
15 g margaryny miękkiej
150 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
40 g budyniu waniliowego w proszku
200 mil śmietanki UHT 30 %
4 jajka
WYKONANIE:
Kruche ciasto czekoladowe
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera.
W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min.
Spód piernikowy
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy.
Jaka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min.
Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.
Masa serowa
Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego.
Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/04/sernik-piernikowy.html