ßßß
SKŁADNIKI:Kruche ciasto czekoladowe:200 g maki pszennej15 dag kakao5 g przyprawy do piernika75 gram cukru150 g margaryny1 opakowanie cukru wanilinowego1 żółtkoSpód piernikowy:180 g margaryny140 g czekolady deserowej100 g miodu15 g przyprawy do piernika40 g cukru trzcinowego4 jajka2 opakowania cukru wanilinowego125 g maki pszennej tortowej10 g proszku do pieczenia20 g maki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego15 g margaryny miękkiej150 g cukru2 opakowania cukru wanilinowego40 g budyniu waniliowego w proszku200 mil śmietanki UHT 30 %4 jajkaWYKONANIE:Kruche ciasto czekoladoweMąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera.W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min.Spód piernikowyNa małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy.
Jaka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min.
Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.
Masa serowaDo naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego.
Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.