ßßß

SKŁADNIKINa ciasto:ok. 700 g mąki pszennej60 g. masła400 ml gorącej wodyszczypta soli3 żółtkaFarsz:2 ćwiartki z kurczaka,1 kg. kiszonej kapusty1 średnia cebula2 łyżki ojejusól, pieprz, słodka i ostra paprykaWYKONANIEPrzygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej.Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę,Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą.Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto.Wykonanie ciasta:Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki.Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy.Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką.Gdy widzimy,że jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążkiNa środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły.Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min.Podajemy gorące z ulubioną okrasą. Lub odsmażane. jak kto lubi.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.