Wykonanie
Nadeszła
pora na mazurki. Polskie mazurki wielkanocne to prawdziwe dzieła sztuki. Są tak
barwne, różnorodne i odmienne w formie i smaku, że trudno podać jednorodną definicję tego ciasta. Z pewnością składa się ono ze
spodu pieczonego z ciasta kruchego,
biszkoptowego albo makaronikowego, na który nakłada się masy różnego rodzaju, pokrywa lukrem czy
czekoladą i bogato dekoruje.Można znaleźć inne jeszcze przepisy na mazurek, takie w których ciasto się przekłada warstwami masy, albo nie pokrywa lukrem. Jak by nie był zrobiony, każdy z nas rozpozna, że to właśnie mazurek, ciasto tak typowe dla naszego
kraju, że nie ma odpowiednika w
języku angielskim, nazywa się je po prostu 'mazurek cake', bo mazurek to mazurek.Mazurek
czekoladowo karmelowy z
orzechami to jeden z moich ulubionych, bo nie ma niczego lepszego niż
czekolada i karmel i do nich
orzechy.

Składniki:spód:2/3 kubka mielonych
migdałów lub
orzechów ziemnych1/2 kubka
cukru1 kubek
mąki120g zimnego
masła1
jajkomasa czekoladowa:150g
gorzkiej czekolady80ml
śmietany kremówki2
kubki mieszanych
orzechów: włoskich,
migdałów, makadamia,
pistacji, laskowychpolewa karmelowa:1 kubek
cukru50g
masła150ml
śmietany kremówki

Jak zrobiłam:spód:Zmielone
migdały wymieszałam z
cukrem i
mąką. Dodałam
masło pokrojone na kawałki. Połączyłam z suchymi składnikami szczypiąc palcami, aż masa przypominała okruszki. Dodałam
jajko i szybko zagniotłam ciasto. Kwadratową formę 20x20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciastem wylepiłam spód formując rant, nakłułam w kilkunastu miejscach, wstawiłam do zamrażalnika na 30 minut. Piekłam w 180'C przez około 30 minut, aż był rumiany.masa czekoladowa:W garnuszku podgrzałam
śmietanę aż do wrzenia. Wrzuciłam do niej połamaną
czekoladę, poczekałam aż zmiękła, wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam na wystudzony spód i ułożyłam na niej
orzechy.polewa karmelowa:W średniej wielkości garnuszku, na bardzo małym ogniu, podgrzałam
cukier aż się całkowicie rozpuścił, bez mieszania, a kiedy był już intensywnie złoty zdjęłam z ognia. Wtedy dodałam
masło i mieszałam, aż się rozpuściło. Cały czas mieszając, wlałam wolno
śmietankę, wstawiłam jeszcze raz na mały ogień i mieszałam, aż wszystkie składniki się połączyły. Wylałam polewę na warstwę
czekolady i
orzechów, odstawiłam w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby polewa stężała.