Wykonanie
Z pyszności przygotowanych na przyjazd
męża... Przepyszna
tarta na kruchym spodzie z
migdałową masą,
jeżynami i wyciętymi z ciasta serduchami, polana
czekoladą.

składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru4 łyżki
wody170g zimnego
masłaZe wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.nadzienie:400 g
jeżyn + 2 łyżki
cukrumasa migdałowa:pół szklanki zmielonych
migdałów4 łyżki
cukru4 łyżki roztopionego
masła2 łyżki m ąkidodatkowo
jajko na glazurę50g
gorzkiej czekolady6-7 łyżek
śmietanki kremówkiDo
masła dodajemy
migdały,
mąkę i
cukier i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy delikatnie
jeżyny z
cukrem.Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą a następnie rowałkowujemy na niej większą część ciasta.Na nie wykładamy masę
migdałową oraz
jeżyny. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego foremką serduszka i wykładamy je gęsto na górę tarty.Smarujemy górę roztrzepanym
jajkiem.

Pieczemy 10 min. w temp. 220st.,następnie 35-40 min. w temp. 180 st.

Na koniec rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i dodajemy do niej kremówkę i mieszając łaczymy do uzyskania jednolistej konsystencji. Polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ale nie do lodówki (!).

Smacznego:)