Wykonanie
Dodatki są równie ważne jak główne dania. Pozornie zwykła
marchewka może być tak przyrządzona, że smakuje wyjątkowo i trudno w niej rozpoznać
banalną marchewkę.Przepis podany przez Einat Admony w 'Balaboosta' zachwycił mnie i
marchewka po marokańsku została włączona do menu marokańskiego.

Składniki:około 1kg
marchewki, obranej i pokrojonej w talarki1/4 kubka
oliwy virgin1/4 kubka
octu z
białego wina2 i 1/2 łyżeczki
soli1 i 1/4 łyżeczki mielonego
kminu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
cukruszczypta
pieprzu cayenneszczypta
pieprzu3 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki1 łyżka
przecieru pomidorowego
Jak zrobiłam:1. W garnku zagotowałam
wodę. Przygotowałam miskę z
wodą z
lodem, do ostudzenia
marchewki. Wrzuciłam talarki
marchewki do gotującej
wody, gotowałam przez około 8 minut, aż była podgotowana, ale lekko chrupiąca. Przełożyłam ją do lodowatej
wody, ostudziłam, a
potem osuszyłam na sicie, przez około 5 minut.2. Wymieszałam 2 łyżki
oliwy z
octem,
solą,
kminem,
papryką,
cukrem,
pieprzem cayenne i
czosnkiem. Odstawiłam na bok.3. Na patelni podgrzałam pozostałe 2 łyżki
oliwy i podsmażyłam na niej
przecier pomidorowy, przez około 2 minuty. Dodałam
marchew i smażyłam, aż była lekko chrupiąca, przez około 10 minut. Zdjęłam z ognia, dodałam mieszaninę
oliwy z
octem, wymieszałam całość delikatnie, ale dokładnie, żeby
marchewka była dokładnie pokryta wszystkimi składnikami.