ßßß
Składniki na około 2 , 5 l sosu:- 2 kg dojrzałych pomidorów- 2 słodkie papryki- 1 duży ząbek czosnku, lub dwa małe- 1 cebula (opcjonalnie)- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka majeranku- pieprz - około pół łyżeczki-2 łyżeczki octu- łyżka cukru- 2 łyżki oliwyWykonanie:Pomidory parzymy gorącą wodą, następnie przelewamy zimną i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy twarde część jeżeli takie są. Pomidory za pomocą blendera siekamy na gładką masę. Następnie przelewamy przez sito by oddzielić pestki - nie mogę one zostać, gdyż sos będzie gorzki.Paprykę oczyszczamy i też kroimy ale już w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładamy wszystkie dodatki (przyprawy/olej).Wstawiamy na ogień, i gotujemy przez około godzinę. Można dłużej - więcej wody odparuje a sos wyraźnie zgęstnieje. Jeżeli wytrąci się na wierzchu piana, zbieramy ją.Wyłączamy sos, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Całość jeszcze raz miksujemy.Nalewamy do słoików, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do garnka z wodą, tak by były przykryte i doprowadzamy do wrzenia, pilnujemy by gotowały się 10-15 minut.Zimą cieszymy się smakiem :)Smacznego!Obserwuj bloga przez