ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie mojo z pieczonymi ziemniakami

Łosoś w sosie mojo z pieczonymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Dalej mamy piękną pogodę. Nie chce się stać długo przy kuchni skoro można iść na spacer. Dlatego tym razem przepis na sycące, pyszne danie, które można przygotować w niecałą godzinę. Smażony łosoś w sosie mojo z pieczonymi ziemniakami.
Przepis wyszukałam w kuchni hiszpańskiej. Ostry, zdecydowany sos kontrastuje z delikatną rybą i ziemniakami. Danie nadaje się na więcej osób - nie jest bardzo pracochłonne i można dobrze zaplanować przygotowanie.
Składniki na 4 porcje:
filet ze świeżego łososia (ok. 300-400 g)
oliwa
sól, pieprz
Sos mojo:
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki zmielonego kminku
5 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól
opcjonalnie: szczypta cukru muscovado
Pieczone ziemniaki:
2 duże ziemniaki na osobę
oliwa
sól. pieprz
Piekarnik rozgrzać do temperatury180-190 stopni. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, doprawić sola i pieprzem. Piec ok. 45 minut - aż na wierzchu zrobi się chrupiąca brązowa skórka. W międzyczasie przygotować resztę dania.
Przygotować sos. Umieścić w robocie kuchennym czosnek, paprykę i kminek. Miksować przez 1 minutę aby wszystko dokładnie wymieszać. Dolać łyżkę oliwy i miksować aż połączy się z przyprawami. Dolać kolejną łyżkę i miksować aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć aż skończy się oliwa. Dolać ocet winny i miksować kolejną minutę. Doprawić solą do smaku. Sos jest kwaśny i ostry, można lekko złagodzić jego smak dodając na początku szczyptę cukru moscovado.
Łososia opłukać, usunąć skórę i ości, pokroić wzdłuż w plastry grubości ok. 2 cm i następnie w kawałki na jeden kęs. Przyprawić kawałki ryby solą i pieprzem do smaku. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż będzie apetycznie brązowa z obu stron.
W dużym naczyniu ułożyć upieczone ziemniaki, a na nich rybę. Sos rozlać do miseczek i postawić obok. Kawałki ryby i ziemniaki maczać w sosie.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/04/osos-w-sosie-mojo-z-pieczonymi.html