Wykonanie
Pieczenie serników to moja pasja i podobno udają mi się znakomicie. Faktycznie, bardzo lubię je robić,
bawi mnie wymyślanie różnych kompozycji, dodatków i wariacji na temat składników masy serowej i
spodów.Dzisiejszy wypiek to gra dwóch smaków, śmietankowej masy serowej z słodko - kwaśnym smakiem
moreli smażonych na brązowym cukrze i doprawionych
tymiankiem.
Morele z
tymiankiem to wyszukane połączenie, które świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i słonych wypiekach.Sernik postanowiłam fotografować na gazecie, której kolor jest zbliżony do koloru
owoców,
moreli, bohatera dzisiejszego wpisu, czyli lekko
morelowy, a to mój ulubiony kolor.


Składniki:spód:2
kubki pokruszonych
herbatników pełnozbożowych, najlepiej Digestiveszczypta
soli - koniecznie80-90g
masła, stopionegomasa serowa:700g
serka śmietankowego250g
serka mascarponeokoło 200ml
śmietany1 i 1/2 kubka
cukruskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
pomarańczy5 jaj7-8
moreli3-4 łyżek
brązowego cukru1 łyżeczka
tymianku

Jak zrobiłam:spód:Rozdrobniłam
herbatniki na proszek, użyłam do tego wałka, dodałam szczyptę
soli, roztopiłam
masło i wymieszałam proszek z
herbatników z
masłem. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Masą z
herbatników wylepiłam spód formy. Wstawiłam do lodówki, żeby stwardniał.
morele:Umyte
morele pokroiłam na drobne kawałeczki, wrzuciłam na patelnię i smażyłam na bardzo małym ogniu. Dodałam
cukier i odrobinę
wody i dusiłam, aż zmiękły całkowicie i przypominały papkę. Wsypałam
tymianek i chwilę dusiłam. Odstawiłam, żeby wystygły.masa serowa:1. Wszystkie rodzaje
sera i kremówkę wymieszałam mikserem. Dodawałam po jednym
jajku i cały czas ubijałam. Dodałam
cukier, ubijałam w dalszym ciągu.2. Wsypałam startą
skórkę z cytryny i wlałam
sok z cytryny i
pomarańczy. Wymieszałam bardzo dobrze i masę wylałam na stwardniały spód z
herbatników.3. Sernik piekłam w temperaturze 180'C przez około 60 minut, aż brzegi były zbrązowiałe, a środek lekko złocisty, choć jeszcze luźny. Wyłączyłam piekarnik i ciasto zostawiłam w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez około 20 minut. Wtedy wyjęłam i zostawiłam do dokładnego wystygnięcia.

Morele wyłożyłam na wierzch wystudzonego sernika, posypałam
migdałami i to tyle. Sernik z
morelami z
tymiankiem, w brązowym cukrze gotowy.