Wykonanie
Coraz lepiej poznaję grecką kuchnię i coraz bardziej ją lubię i podziwiam.Składniki, których używa się tutaj do przyrządzania potraw są świeże, pełnowartościowe i tym samym zdrowe.Jak w każdej kuchni, każde danie można zepsuć, ale miałam szczęście trafić na dobrych kucharzy, którzy umieli wydobyć z tradycyjnej greckiej cuisine to, co najlepsze.Moje ulubione potrawy to warzywa, które doskonale się tu przyrządza i właśnie
pies, ciasta zapiekane, z różnymi nadzieniami.Dzisiejszy pie, mój ulubiony, to dla mnie
absolutny hit.Oczywiście, potrzebne będzie
ciasto filo, ale przepis na nie podałam już wcześniej, a dla wszystkich tych, którzy nie zamierzają się z nim zmagać, polecam wykorzystanie gotowego. Jeżeli macie problem ze zdobyciem filo, można się posiłkować
ciastem francuskim. Pie będzie podobny, chociaż oczywiście to nie będzie dokładnie to samo.

Skladniki:opakowanie
ciasta filo (ewentualnie mrożonego
ciasta francuskiego)1kg
sera feta; najlepszy jest oryginalny grecki, twardy, który można zetrzeć na tarce4
jajka4
kubki mlekapieprzmasło do pokrywania warstw ciasta filo/francuskiego

Jak zrobić:1. Zetrzyj
ser feta na tarce o grubych oczkach. Dodaj
pieprz i wymieszaj.2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x34cm natłuść
masłem a
potem połóż na spodzie warstwę ciasta filo/francuskiego.3. Nasmaruj warstwę ciasta
masłem (najlepiej użyć klarowanego, ale równie dobrze może to być miękkie
masło). Posyp
serem i połóż na tej warstwie drugą warstwę
ciasta filo. W ten sposób połóż przynajmniej 4 warstwy, kończąc podwójną warstwą
ciasta filo.4.
Ostrym nożem zrób w cieście nacięcia od góry aż do blaszki.5. Wymieszaj
mleko z
jajkami. Wylej tę mieszaninę na ciasto i potrząsaj blaszką, aż rozprowadzisz ją równo na i w cieście.Odstaw całość na kilkanaście minut, a
potem piecz w temperaturze 170'C przez około godzinę, aż ciasto stanie się pięknie złociste na wierzchu.Ciasto jest doskonałe z
sałatą i
białym lekkim
winem.

A to
brukselka ugotowana al dente, a
potem lekko zapieczona z
oliwą i kawałkami
papryki. Posypana startym
parmezanem jest pyszna jako przekąska do świeżego
pieczywa.Oba dania są łatwe do zrobienia i świetne na letni obiad.