Wykonanie
Siedział sobie, ten
ziemniak i siedział w koszyku na tarasie od wielu tygodni. Nie miałam pomysłu na niego, a uparłam się, że będzie tematem słodkiego ciasta.Aż dotarła do mnie przesyłka z książkami zamówionymi w Amazonie, a wśród nich 'Good to the Grain", z której to właśnie niniejszy przepis pochodzi.W książce znalazłam cudowne receptury, bliskie natury, zdrowe i zbalansowane, smaczne i zachęcające.A ciasto z pieczonego słodkiego
ziemniaka udało się znakomicie, jest wilgotne, ciężkie, aromatyczne, ale kajmak to już oczywiście moja inicjatywa. Oczywiście, bo znana jestem z ogromnej sympatii do tej słodkości.Smak kajmaku świetnie komponuje się z umiarkowaną
słodyczą pieczonego
ziemniaka; jest to co prawda słodki
ziemniak, ale to słodki smak warzywa, a nie
białego cukru. Lekkie posolenie kajmaku dodaje pikanterii temu wypiekowi.


Skład niki:2 małe słodkie
ziemniaki, albo 1 średnisucha masa:2
kubki mąki pszennej1 duża łyżka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli (koszernej, wg przepisu)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego
mokra masa:1/4 kubka
cukru1/4 kubka ciemnego
cukru brązowego1
jajko1 kubek
maślanki1/2 kubka
jogurtu naturalnegokilka dużych
daktyli, bez pestek, posiekanych60g
masła, zimnego

Jak zrobiłam:1. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam folią aluminiową i piekłam
ziemniaka przez około 1 i 1/2 godziny, aż był miękki, spód sczerniał, a wypływający z niego sok zaczął się karmelizować. Wyjęłam i ostudziłam,
potem obrałam ze skóry.2. Tortownicę 23cm nasmarowałam
masłem. Suche składniki połączyłam w misce. Osobno wymieszałam
maślankę i
jogurt. W kolejnej misce utarłam mikserem
masło z
cukrami, aż wszystko było lekkie i puszyste; ucierałam przez około 3 minuty.3. Dodałam
jajko i połowę
ziemniaka, mieszałam mikserem przez około minutę, aż się połączyły z pozostałymi składnikami. W
masie zostały kawałki
ziemniaka, tak ma być.4. Dodałam suche składniki, wymieszałam, a
potem maślankę z
jogurtem, ponownie wymieszałam. Wrzuciłam posiekane
daktyle i rozprowadziłam je równo w
masie. Dodałam pozostałą część
ziemniaka i dokładnie wymieszałam. Masa ciasta jest już gotowa.

Ciasto wyłożyłam do formy i piekłam przez około 40 minut, aż było złocistobrązowe na wierzchu, a patyczek, którym je nakłułam 'wyszedł' zupełnie suchy.Wyjęłam i ostudziłam. Dopiero kiedy było zimne
pokryłam je
kajmakiem.

kajmak:
cukierśmietana - kremówkailości dowolne, na tak zwane oko
Cukier rozpuściłam na patelni na wolnym ogniu. Kiedy masa była płynna, wolnym strumieniem wlewałam do niej kremówkę kremówkę, cały czas mieszając, aż uzyskałam gładką, aksamitną gęstą masę.Masą
pokryłam ciasto, a z wierzchu posypałam rozdrobnioną
solą różową.Dla potrzeb sesji zdjęciowej udekorowałam je dużymi kawałkami
soli, ale
potem je wyjęłam bo rozgryzienie takiej grudki może być ciężkim przeżyciem
smakowym. Posypałam kajmak delikatnie, rozkruszoną drobniutko
solą.