Wykonanie
Niedzielny poranek jest idealny na rodzinne śniadanie. Miłą odmianą w tygodniowej monotonii będzie coś słodkiego a jednocześnie pożywnego. Z takiego śniadania z pewnością będą się cieszyć nasze pociechy (jeśli je mamy) oraz my sami.Składniki:1 szklanka
mąki3/4 szklanki
mleka 2% - 3.2%2
jajka4 - 5 łyżeczek
oleju słonecznikowegoszczypta
soli30g
cukru waniliowegołyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
wody gazowanejNa
ser:250g
sera twarogowego półtłustego2 łyżki
śmietany1
cukier waniliowykilka
rodzynek lub
żurawiny (opcjonalnie)Zaczniemy od przygotowania
sera. Do miski wrzucamy
ser, ugniatamy go trochę widelcem, dodajemy
śmietanę i mieszamy dokładnie składniki. Jeśli ktoś woli może robić to mikserem lub blenderem, wtedy bd miał gładszą masę. Nie przerywając mieszania wsypujemy
cukier waniliowy. Musimy skosztować aby wiedzieć czy
ser nie jest za mało słodki. To już kwestia gustu. na samym końcu do
sera dodajemy
rodzynki lub
żurawinę, mieszamy. Odstawiamy całość do lodówki, do momentu podania naleśników.Ciasto naleśnikowe zawsze rozpoczynam od wymieszania suchych składników. Wsypuję więc do wysokiej miski
mąkę,
cukier waniliowy, szczyptę
soli i
cynamon. Delikatnie mieszam i robię dołek w składnikach. W drugiej kolejności wbijam dwa
jajka do dołka. Zalewam
mlekiem i dodaję
olej. Mieszam drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły i dolewam
wodę. Wybrałam
wodę gazowaną ponieważ zawarte w niej bąbelki sprawiają, że ciasto jest bardziej puszyste. Wszystko mieszam do uzyskania gładkiej, lejącej się masy.Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę tłuszczu i rozprowadzam go. Chochelką wlewam masę naleśnikową na patelnię, delikatnie nią obracając żeby ciasto lepiej rozlało się po powierzchni smażenia. Grubość naleśników zależy już od was.Przed samym podaniem przygotowaniem już wcześniej naleśniki z
serem możemy podsmażyć na patelni i polać
polewą czekoladową dla smaku.
Do naleśników zamiast
sera możemy dodać
czekoladę,
konfitury owocowe,
owoce lub cokolwiek na co macie ochotę. Moja babcia do masy naleśnikowej lubiła dodawać np.
wiórki kokosowe, drobno siekane lub mielone
orzechy,
płatki migdałowe itp. Przez to jej naleśniki były oryginalne i niepowtarzalne.Smacznego ;)