Wykonanie
Jeśli ktoś nie ma pomysłu na jarski obiad, to kotleciki jajeczne będą niezłym rozwiązaniem.
Jajko, dawniej uważane za symbol życia, jest prawdziwą bombą witaminową, a ponadto zawiera bardzo łatwo przyswajalne, pełnowartościowe
białko.
Jajka można przyrządzać na różniste sposoby: zrobić jajecznicę,
jajka sadzone, gotować, roztrzepać na surowo w skorupce, ale najsmaczniejszym, chyba, jajecznym posiłkiem są kotleciki jajeczne. Wyglądają jak kotlety mielone, ale są od nich zdecydowanie delikatniejsze. No i nie zawierają
mięsa, więc mogą je jeść owowegetarianie.

5
jajek (przynajmniej M-ek),1 czerstwa
bułka,1 szklanka
mleka,1 przeciętna
cebula,1 łyżeczka do herbaty
ziół prowansalskich lub siekanej
natki pietruszki,
sól lub warzywko oraz
pieprz mielony, świeży i
cukier trzcinowy,
bułka tarta do panierowania,
olej uniwersalny do smażenia.Pozostałe dodatki
kiełki pszenicy,1
burak ćwikłowy,ok. 100g makaronu razowego.Czerstwą
bułkę zostawiamy do namoczenia w
mleku, a w międzyczasie gotujemy 4
jajka na twardo .
Cebulę siekamy, posypujemy delikatnie
solą,
cukrem i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoty kolor. Gdy
jajka już się ugotują, a
cebulkę mamy usmażoną,
bułkę odciskamy z
mleka, przekładamy do miseczki i dodajemy do niej starte na tarce
jajka oraz
zioła prowansalskie lub
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem, a gdy już nam smakuje wbijamy 1 surowe
jajko i jeszcze przez chwilę dokładnie mieszamy. Jeśli masa jajeczna wyszła zbyt rzadka, możemy dosypać nieco
bułki tartej — powinno pomóc. Na koniec formujemy niewielkie, płaskie kotleciki jajeczne, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni
oleju na rumiany kolor z obydwu stron.

Kotleciki jajeczne rewelacyjnie smakują z kiełkami pszenicy i startym na tarce o grubych oczkach, surowym burakiem ćwikłowym. Wszystkie te smakołyki razem mają dość słodki smak, więc dla równowagi można taki obiad zapić jakimś orzeźwiającym kompotem. I jeszcze taka mała uwaga —
kiełki na zdjęciu powyżej są już zdecydowanie zbyt wyrośnięte i w związku z tym maja włókniste korzonki. Dużo smaczniejsze są młodsze.Smacznego! Jeśli podoba Ci się mój przepis na kotleciki jajeczne przybij łapkę w górę

Kotlety jajeczne z kiełkami pszenicy i burakami ćwikłowymiSkładniki:5
jajek (rozmiar M)1 czerstwa
bułka1 szklanka
mleka1
cebula1 łyżeczka
ziół prowansalskich lub siekanej
natki pietruszki
sól lub warzywko oraz
pieprz mielony, świeży i
cukier trzcinowy
bułka tartaolej uniwersalny
kiełki pszenicy
burak ćwikłowy