ßßß Cookit - przepis na Kotleciki jajeczne z kiełkami pszenicy i buraczkami

Kotleciki jajeczne z kiełkami pszenicy i buraczkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś nie ma pomy­słu na jar­ski obiad, to kotle­ciki jajeczne będą nie­złym roz­wią­za­niem. Jajko, daw­niej uwa­żane za sym­bol życia, jest praw­dziwą bombą wita­mi­nową, a ponadto zawiera bar­dzo łatwo przy­swa­jalne, peł­no­war­to­ściowe białko.
Jajka można przy­rzą­dzać na róż­ni­ste spo­soby: zro­bić jajecz­nicę, jajka sadzone, goto­wać, roz­trze­pać na surowo w sko­rupce, ale naj­smacz­niej­szym, chyba, jajecz­nym posił­kiem są kotle­ciki jajeczne. Wyglą­dają jak kotlety mie­lone, ale są od nich zde­cy­do­wa­nie deli­kat­niej­sze. No i nie zawie­rają mięsa, więc mogą je jeść owo­we­ge­ta­ria­nie.
5 jajek (przy­naj­mniej M-ek),
1 czer­stwa bułka,
1 szklanka mleka,
1 prze­ciętna cebula,
1 łyżeczka do her­baty ziół pro­wan­sal­skich lub sie­ka­nej natki pie­truszki,
sól lub warzywko oraz pieprz mie­lony, świeży i cukier trzci­nowy,
bułka tarta do panie­ro­wa­nia,
olej uni­wer­salny do sma­że­nia.
Pozostałe dodatki
kiełki psze­nicy,
1 burak ćwi­kłowy,
ok. 100g maka­ronu razo­wego.
Czer­stwą bułkę zosta­wiamy do namo­cze­nia w mleku, a w mię­dzy­cza­sie gotu­jemy 4 jajka na twardo . Cebulę sie­kamy, posy­pu­jemy deli­kat­nie solą, cukrem i sma­żymy na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu na złoty kolor. Gdy jajka już się ugo­tują, a cebulkę mamy usma­żoną, bułkę odci­skamy z mleka, prze­kła­damy do miseczki i doda­jemy do niej starte na tarce jajka oraz zioła pro­wan­sal­skie lub natkę pie­truszki. Wszystko dokład­nie mie­szamy i dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem oraz świeżo mie­lo­nym, czar­nym pie­przem, a gdy już nam sma­kuje wbi­jamy 1 surowe jajko i jesz­cze przez chwilę dokład­nie mie­szamy. Jeśli masa jajeczna wyszła zbyt rzadka, możemy dosy­pać nieco bułki tar­tej — powinno pomóc. Na koniec for­mu­jemy nie­wiel­kie, pła­skie kotle­ciki jajeczne, obta­czamy w bułce tar­tej i sma­żymy na roz­grza­nym na patelni oleju na rumiany kolor z oby­dwu stron.
Kotle­ciki jajeczne rewe­la­cyj­nie sma­kują z kieł­kami psze­nicy i star­tym na tarce o gru­bych oczkach, suro­wym bura­kiem ćwi­kło­wym. Wszyst­kie te sma­ko­łyki razem mają dość słodki smak, więc dla rów­no­wagi można taki obiad zapić jakimś orzeź­wia­ją­cym kom­po­tem. I jesz­cze taka mała uwaga — kiełki na zdję­ciu powy­żej są już zde­cy­do­wa­nie zbyt wyro­śnięte i w związku z tym maja włók­ni­ste korzonki. Dużo smacz­niej­sze są młod­sze.
Smacz­nego! Jeśli podoba Ci się mój prze­pis na kotle­ciki jajeczne przy­bij łapkę w górę
Kotlety jajeczne z kieł­kami psze­nicy i bura­kami ćwi­kło­wymi
Skład­niki:
5 jajek (roz­miar M)
1 czer­stwa bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 łyżeczka ziół pro­wan­sal­skich lub sie­ka­nej natki pie­truszki
sól lub warzywko oraz pieprz mie­lony, świeży i cukier trzci­nowy
bułka tarta
olej uni­wer­salny
kiełki psze­nicy
burak ćwi­kłowy
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kotleciki-jajeczne-z-kielkami-pszenicy-i-buraczkami