ßßß
5 jajek (przynajmniej M-ek),1 czerstwa bułka,1 szklanka mleka,1 przeciętna cebula,1 łyżeczka do herbaty ziół prowansalskich lub siekanej natki pietruszki,sól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowy,bułka tarta do panierowania,olej uniwersalny do smażenia.Pozostałe dodatkikiełki pszenicy,1 burak ćwikłowy,ok. 100g makaronu razowego.Czerstwą bułkę zostawiamy do namoczenia w mleku, a w międzyczasie gotujemy 4 jajka na twardo . Cebulę siekamy, posypujemy delikatnie solą, cukrem i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoty kolor. Gdy jajka już się ugotują, a cebulkę mamy usmażoną, bułkę odciskamy z mleka, przekładamy do miseczki i dodajemy do niej starte na tarce jajka oraz zioła prowansalskie lub natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem, a gdy już nam smakuje wbijamy 1 surowe jajko i jeszcze przez chwilę dokładnie mieszamy. Jeśli masa jajeczna wyszła zbyt rzadka, możemy dosypać nieco bułki tartej — powinno pomóc. Na koniec formujemy niewielkie, płaskie kotleciki jajeczne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na rumiany kolor z obydwu stron.
Kotleciki jajeczne rewelacyjnie smakują z kiełkami pszenicy i startym na tarce o grubych oczkach, surowym burakiem ćwikłowym. Wszystkie te smakołyki razem mają dość słodki smak, więc dla równowagi można taki obiad zapić jakimś orzeźwiającym kompotem. I jeszcze taka mała uwaga — kiełki na zdjęciu powyżej są już zdecydowanie zbyt wyrośnięte i w związku z tym maja włókniste korzonki. Dużo smaczniejsze są młodsze.Smacznego! Jeśli podoba Ci się mój przepis na kotleciki jajeczne przybij łapkę w górę
Kotlety jajeczne z kiełkami pszenicy i burakami ćwikłowymiSkładniki:5 jajek (rozmiar M)1 czerstwa bułka1 szklanka mleka1 cebula1 łyżeczka ziół prowansalskich lub siekanej natki pietruszkisól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowybułka tartaolej uniwersalnykiełki pszenicyburak ćwikłowy