Wykonanie

Pyszne są naleśniki z
serem domowej roboty a jeszcze pyszniejsze z dodatkiem
konfitur.W zależności od tego jakie macie
konfitury albo
syropy (które też polecamy do naleśników) możecie wyczarować niezliczoną ilość smaków.Dzisiaj nasze ulubione: z
konfiturą truskawkową, która jest z pysznymi, całymi
migdałami i z dodatkiem
likieru migdałowego:
amaretto. Całość tworzy idealny smak i stanowi bardzo ciekawy dodatek do deserów, już nie mówiąc o wyjadaniu prosto ze słoika :)))Składniki:placki:

szklanka
mąkiszklanka
mlekaszklanka
wody2
jajkaszczypta
soliłyżka
oliwyolej rzepakowy do smażenia albo dobra teflonowa patelnianadzienie:zmielony
biały ser albo
twarógśmietanacukierpolewa:
Truskawki z
migdałami i
likierem ETERNO

Przyrządzanie:


Ciasto: wymieszać
mleko,
wodę i
mąkę, dodać
jajka, szczyptę
soli, dolać odrobinę
oleju lub
oliwy. Ja wszystko mieszam w mikserze na gładką masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością
oleju albo bez jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię (wtedy dolewam trochę więcej
oleju do surowego ciasta). Przygotować masę
serową, według uznania. Do
zmielonego sera albo
twarogu (ja używam
śmietankowy ser twarogowy Piaski na wagę - dla mnie najlepszy i bezkonkurencyjny, używam go również do sernika). Dodać odpowiednio
śmietany, w zależności od tego jak suchy czy wilgotny jest
ser. Dodać
cukier, też w zależności od upodobania. Pamiętajcie, ze na wierzch dodamy bardzo słodką
konfiturę :). Przygotować naleśniki, zwinąć według uznania w trójkąty lub rulony. Podawać ciepłe, polane
konfiturą Truskawki z
migdałami i
likierem. Możecie dowolnie urozmaicać naleśniki, stosując różne
przetwory owocowe, dodać
bitą śmietanę itp., itd. A jak zostaną naleśniki to bardzo fajnie, możecie odsmażać na
maśle i podawać w takiej samej postaci.

nie zapomnij poprosić o dokładkę!