Wykonanie
Nie wiecie co podać na obiad albo znudziły się Wam kupne wędliny? Mam przepis na pyszną, kruchą
łopatkę. Można też w ten sposób przyrządzić
schab. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek.Jest kilka zasad, o których powinno się pamiętać piekąc
mięso.
Mięso musi być świeże, odpowiednio zamarynowane, powinno leżakować w lodówce minimum przez noc. Na każdy kilogram
mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu musi odpocząć przez 15 minut, dzięki
czemu będzie kruche i soczyste.

Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowej4 ząbki
czosnkuMarynata:3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka ziaren
kolendry1 łyżeczka
ostrej paprykiPo 1 łyżeczce:
estragonu,
ziół prowansalskich i
tymiankuczarny pieprz (do smaku)1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1/2 łyżki
przyprawy do grillaMięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie
ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki
czosnek.Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do
mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane
mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając
mięso wytopionym sosem.Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 15 min. do przestygnięcia.


Sprawdź te przepisy :Bigos? Nie, to
łopatka w
kiszonej kapuście.Pieczona
ciecierzyca.Klopsiki z
marchewką w sosie
koperkowo-
szczypiorkowym.