ßßß Cookit - przepis na Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.

Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.

nazwa

Wykonanie

Nie wiecie co podać na obiad albo znudziły się Wam kupne wędliny? Mam przepis na pyszną, kruchą łopatkę. Można też w ten sposób przyrządzić schab. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek.
Jest kilka zasad, o których powinno się pamiętać piekąc mięso.
Mięso musi być świeże, odpowiednio zamarynowane, powinno leżakować w lodówce minimum przez noc. Na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu musi odpocząć przez 15 minut, dzięki czemu będzie kruche i soczyste.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.
Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.
Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 15 min. do przestygnięcia.
Sprawdź te przepisy :
Bigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.
Pieczona ciecierzyca.
Klopsiki z marchewką w sosie koperkowo-szczypiorkowym.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/15/pieczona-lopatka-wieprzowa-do-kanapek-badz-na-obiad