ßßß
Składniki:1,5 kg łopatki wieprzowej4 ząbki czosnkuMarynata:3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka ziaren kolendry1 łyżeczka ostrej paprykiPo 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymiankuczarny pieprz (do smaku)1 łyżka sosu sojowego ciemnego1/2 łyżki przyprawy do grillaMięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 15 min. do przestygnięcia.
Sprawdź te przepisy :Bigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.Pieczona ciecierzyca.Klopsiki z marchewką w sosie koperkowo-szczypiorkowym.